Wykonanie
Cukinia to rewelacyjne warzywo- łatwe do przygotowania, tanie i bardzo smaczne. Przechodząc pośród kolorowych straganów, obładowanych latem
owocami i warzywami, zastanawiacie się pewnie, co by tu można ciekawego przyrządzić z
cukinii, która, z roku na rok, przyciąga do siebie wielu smakoszy. Otóż ta zielona piękność oprócz walorów zdrowotnych jest bardzo prosta i łatwa w obróbce kulinarnej. Najlepiej wybierać mniejsze okazy, bo są bez porównania smaczniejsze. Znawcy i wielbiciele grillowania bardzo ją cenią, bo nie ma przy nie zachodu a rozkosz dla podniebienia jest murowana. Na danie dla dwóch osób wystarczy jedna nieduża
cukinia.Składniki1
cukinia2-3 łyżki
oleju do smażenia
oliwa do polania na wierzchdowolna
zieleninasól,
pieprzodrobina
trzcinowego cukru (opcjonalnie)Przygotowanie
cukiniiDla wzrokowców przepis dostępny na filmie .Umytą
cukinię kroimy na pół,
potem wzdłuż na cztery i wydrążamy środki z nasionami. Tniemy w cieniutkie półksiężyce. Solimy, cukrzymy i mieszamy całość. Odstawiamy na 2 minuty, by przeszłą prostą marynatą. Najlepiej na bardzo dużą patelnię wlać niewielką ilość
oleju. Jak się rozgrzeje, wrzucamy
cukinię bez soku, który zebrał się na spodzie naczynia i podsmażamy, co jakiś czas odwracając plastry. Kiedy zmięknie posypujemy je świeżo zmielonym
pieprzem czarnym lub odrobiną
pieprzu Cayenne. Zestawiamy z ognia i danie gotowe. Na talerzu polewamy danie kilkoma kroplami
oliwy z oliwek i posypujemy
zieleniną. Smacznego!!!