ßßß Cookit - przepis na ZUPA OGÓRKOWA

ZUPA OGÓRKOWA

nazwa

Wykonanie

Nakisiłam ogórków na zimę i do jedzenia na bieżąco, pora więc na naszą ulubioną zupę. Dobra ogórkowa smakuje zawsze. Robię ją w różnych wersjach – od takiej na mięsie lub na boczku wędzonym ( chyba najsmaczniejsza) do wegańskiej, na kostce warzywnej i bez śmietany. Ale zawsze dodaję warzywa i ziemniaki. Podaję przepis:
Kawałek mięsa z kością, lub boczek wędzony albo kostka warzywna
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kilka ziemniaków
3 duże kiszone ogórki
ok.¾ szklanki soku z kiszonych ogórków
ziele angielskie i pieprz w ziarnach
sól
koperek
śmietana ( opcjonalnie)
Do garnka z ok 2 litrami wody włożyć mięso, boczek lub kilka kostek warzywnych. Dodać pokrojone w kostkę i obrane marchewki, starty na grubej tarce seler i pietruszkę, posolić. Gotować do miękkości warzyw, wtedy włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy i te będą miękkie, dodać starte na grubej tarce ogórki i pogotować to razem około 20 minut. Na koniec wlać sok z kiszonych ogórków. Jeśli zaprawiamy zupe gęstą śmietaną, roztrzepujemy ją widelcem z łyżeczką mąki i hartujemy mieszając gorącą zupą. Tak przygotowana śmietana nie zwarzy się, gdy ją wlejemy do zupy i zagotujemy. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/tradycyjna-ogorkowa