Wykonanie
Nakisiłam
ogórków na zimę i do jedzenia na bieżąco,
pora więc na naszą ulubioną zupę. Dobra ogórkowa smakuje zawsze. Robię ją w różnych wersjach – od takiej na
mięsie lub na
boczku wędzonym ( chyba najsmaczniejsza) do wegańskiej, na kostce warzywnej i bez
śmietany. Ale zawsze dodaję warzywa i
ziemniaki. Podaję przepis:Kawałek
mięsa z kością, lub
boczek wędzony albo kostka warzywna2
marchewkipietruszkakawałek
selerakilka
ziemniaków3 duże
kiszone ogórkiok.¾ szklanki soku z
kiszonych ogórkówziele angielskie i
pieprz w ziarnach
sólkoperekśmietana ( opcjonalnie)Do garnka z ok 2 litrami
wody włożyć
mięso,
boczek lub kilka kostek warzywnych. Dodać pokrojone w kostkę i obrane
marchewki, starty na grubej tarce
seler i
pietruszkę, posolić. Gotować do miękkości warzyw, wtedy włożyć pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gdy i te będą miękkie, dodać starte na grubej tarce
ogórki i pogotować to razem około 20 minut. Na koniec wlać sok z
kiszonych ogórków. Jeśli zaprawiamy zupe gęstą
śmietaną, roztrzepujemy ją widelcem z łyżeczką
mąki i hartujemy mieszając gorącą zupą. Tak przygotowana
śmietana nie zwarzy się, gdy ją wlejemy do zupy i zagotujemy. Posypujemy posiekanym
koperkiem. Smacznego!