Wykonanie

Zauważyłam na straganie
dziwna młodą kapustę – była stożkowatego kształtu. Na początku sezonu kapuścianego , kiedy
młode główki nie są jeszcze zwarte, lubię gotować je w całości i podawać z
tartą bułką podsmażoną na
maśle. Pomyślałam, że ta spiczasta
kapusta nada się do tego. Wyszła bardzo smaczna.
MŁODA KAPUSTA GOTOWANA W CAŁOŚCI Z
TARTĄ BUŁKĄgłówka stożkowatej lub zwykłej
młodej kapustywoda, 1/2 szklanki
mlekaspora szczypta
soli i
cukru2-3 łyżki
masłakilka łyżek
tartej bułkidowolne
zioła ( dałam
tymianek i
majeranek)Do gotowania
kalafiora,
brokuła i
młodej kapusty dodaję
mleko do
wody i oprócz tego, że ją
solę, wsypuję jeszcze nieco
cukru. Dzięki temu warzywa są delikatniejsze w smaku.Do
wody z
mlekiem,
solą i
cukrem wrzuciłam
kapustę w całości i gotowałam do miękkości, około 20 minut. Wyjęłam , odsączyłam na sicie i przekroiłam wzdłuż na ćwiartki. Wykroiłam z dołu gruby głąb, polałam
tartą bułką zrumienioną na
maśle i posypaną
ziołami.Zjedliśmy ją do
kurczaka z grilla i bardzo do tego
mięsa pasowała.
Mleko i
cukier, z którymi się gotowała nadały jej bardzo delikatny smak, który podkreślała chrupiąca bułeczka.Smacznego !