ßßß Cookit - przepis na Brukselka gotowana w mleku

Brukselka gotowana w mleku

nazwa

Wykonanie

Brukselka, ciągle mało popularna w naszym kraju. Być może przyczyna leży w jej goryczkowatym smaku a przecież jest kilka sposobów aby go zneutralizować - gotowanie na parze, mrożenie, ... czy mój ulubiony gotowanie w mleku co jednocześnie przypomina mi jeden ze smaków dzieciństwa.
Składniki :
0,5 kg brukselki (niedużej)
1 szklanka mleka
ok 1 szklanki wody
łyżka cukru
płaska łyżeczka soli
100 g masła
ok 4-5 łyżek bułki tartej
Przygotowanie :
Brukselkę oczyszczam obierając z zewnętrznych listków i lekko nacinam na krzyż trzonu kapustki.
Zagotowuję mleko z wodą, solą i cukrem po czym wrzucam do niej brukselkę i zależnie od jej wielkości gotuję 7-10 minut. (brukselka musi być cała zanurzona więc jeśli trzeba dolewam wody)
Po ugotowaniu cedzę i przelewam lekko zimną wodą.
Masło roztapiam i dodaję bułkę tartą i mieszam aż będzie się porządnie smażyć.
Podaję zawsze jak na zdjęciu poniżej.
Smacznego.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/12/brukselka-gotowana-w-mleku.html