Wykonanie
Brukselka, ciągle mało popularna w naszym
kraju. Być może przyczyna leży w jej goryczkowatym smaku a przecież jest kilka sposobów aby go zneutralizować - gotowanie na parze, mrożenie, ... czy mój ulubiony gotowanie w
mleku co jednocześnie przypomina mi jeden ze smaków dzieciństwa.Składniki :0,5 kg
brukselki (niedużej)1 szklanka
mlekaok 1 szklanki
wodyłyżka
cukrupłaska łyżeczka
soli100 g
masłaok 4-5 łyżek
bułki tartejPrzygotowanie :
Brukselkę oczyszczam obierając z zewnętrznych listków i lekko nacinam na krzyż trzonu
kapustki.Zagotowuję
mleko z
wodą,
solą i
cukrem po czym wrzucam do niej
brukselkę i zależnie od jej wielkości gotuję 7-10 minut. (
brukselka musi być cała zanurzona więc jeśli trzeba dolewam
wody)Po ugotowaniu cedzę i przelewam lekko zimną
wodą.
Masło roztapiam i dodaję
bułkę tartą i mieszam aż będzie się porządnie smażyć.Podaję zawsze jak na zdjęciu poniżej.Smacznego.