ßßß Cookit - przepis na Brukselka gotowana w mleku

Brukselka gotowana w mleku

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie brukselkę tak jak ja, to polecam gotowanie jej z dodatkiem mleka i cukru.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki.
Składniki:
1 kg brukselki
3/4 szklanki mleka
3 łyżeczki masła
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek szczypiorku
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 minut . Podawać z bułką tartą i masłem, posypaną pokrojonym szczypiorkiem i bazylią. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/11/brukselka-gotowana-w-mleku.html