Wykonanie

U nas w domu na niedzielne śniadania jemy zwykle
jajka na miękko i do tego jakieś lekkie sałatki .
Jajka gotuje mój mąż a sałatki ja robię. Ostatnio jednak zachciało mi się odmiany i potraktowałam
jajka jako element sałatki, gotując je na twardo. Jako bazę wykorzystałam liście
kapusty pekińskiej, która o tej
porze roku ma jeszcze jakiś smak w odróżnieniu od „plastikowej”
sałaty. Dla aromatu dodałam nieco
suszonych pomidorów z zalewy a
oliwę od nich wykorzystałam do
sosu winegret, którym polałam
sałatkę. Nie miałam akurat żadnej
zieleniny, ale pokroiłam drobno liście
pora, nasoliłam by zmiękły i doskonale uzupełniły wszystko.kilka liści
kapusty pekińskiej2
jajka na twardokilka plastrów
wędzonej szynkitrochę duszonych
pieczarekkilka
suszonych pomidorów z zalewyzielony liść
porasól,
biały pieprz,
papryka wędzona2 łyżki
oliwy od
suszonych pomidorówniepełna łyżka
octu winnegoLiście
kapusty pekińskiej porwałam na kawałki , posoliłam lekko i ułożyłam na talerzu. Liść
pora pokroiłam drobno , posypałam
solą i wymieszałam żeby zmiękł. Obrane
jajka pokroiłam na ćwiartki.Na
kapuście ułożyłam posolone
jajka, kawałki
szynki,
pieczarki i
suszone pomidory. Zmieszałam
oliwę od
pomidorów z
octem, dodałam
biały pieprz , ubiłam lekko widelcem. Polałam tym sosem
sałatkę i na koniec posypałam kawałkami
pora i wędzoną
papryką. Ostawiłam na 15 minut dla nabrania smaku.
Sałatka bardzo nam smakowała, była miłą odmianą od standardowych niedzielnych śniadań.Smacznego !