Wykonanie

Ośmielona francuską książką kucharską z
sałatkami dodaję
młode mlecze do nich już od kilku lat. Najlepsze są takie ledwo rozwinięte, nie czuć w nich tak goryczki. Nadają się na sałatki wtedy, kiedy jeszcze nie zawiążą się kwiaty. Wyglądają i smakują trochę podobnie do
rucoli. są bardzo bogate w mikroelementy, co jest bardzo istotne po zimowym osłabieniu organizmu. Dla podniesienia pożywności dodałam do warzyw
jajko.kilka liści
kapusty pekińskiejgarść
młodych mleczy
pomidor2 łyżki
ogórków z tej sałatki, niepasteryzowanej2 łyżki marynowanych
pieczarekjajko na twardo
sól ,
pieprz świeżo mielony
zioła prowansalskie3 łyżki
oliwyłyżka
octu winnegoMłode liście mniszka lekarskiego dokładnie myjemy i obcinamy dolne końcówki. Dodajemy do porwanej na kawałki
kapusty pekińskiej , solimy, odstawiamy na kilka minut.Dodajemy pokrojonego
pomidora,
ogórki z sałatki i marynowane
pieczarki. Doprawiamy
pieprzem i
ziolami, polewamy
oliwą i
octem, mieszamy. Na koniec dekorujemy kawałkami
jajka na twardo.
Sałatka ma świeży, wiosenny smak. Może być samodzielnym daniem np. na śniadanie czy kolację.Smacznego !