Wykonanie
Są co najmniej 3 powody, dla których warto je zrobić:kolorowelekkiepyyyyszne!

Zdecydowanie lepsze od tradycyjnych mielonych, nawet moich dotychczasowych ulubieńców z
miętą . Szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim idealne dla tych, którzy liczą kalorie :)Składniki na 15 średniej wielkości kotlecików:4 pojedyncze
piersi z kurczakacałe
jajko +
białko3 łyżki
płatków owsianychpół
papryki2
porygarść
suszonych pomidorówsól,
pieprz i
oregano+olej/
oliwa do smażenia
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy.
Pory kroimy w plasterki,
paprykę w drobną kostkę i całość dusimy na patelni z odrobiną
oliwy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia.Do zmielonego
mięsa z kurczaka dodajemy całe
jajko oraz
białko. Dorzucamy podduszone
pory z
papryką, pokrojone drobno
pomidory suszone i
płatki owsiane. Na koniec całość doprawiamy do smaku- użyłam
soli,
pieprzu i
oregano.Z
mięsa formujemy nieduże kotleciki i smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.


Podałam z pieczonymi
ziemniakami,
buraczkami i
sosem czosnkowym.Obiad mamy z głowy na 2-3 dni! :D