Wykonanie

Rozpoczął się sezon wspaniałych warzyw , z których można pokombinować pyszne sałatki. Jednym z wyczekiwanych przeze mnie niecierpliwie jest
bób, który na targu bez problemów można nabyć teraz w korzystnej cenie.
Cukinia wyrosła mi w ogrodzie wyjątkowo wcześnie i dość obficie, a grillowana to jeden z moich ulubionych smaków lata. Jest dobra i na ciepło, i na zimno jako dodatek do sałatek.
sałata masłowa i lodowa2
pomidoryzielony
ogórek1/2 szklanki
bobu ugotowanego w ten sposób1/2 średniej
cukinii w plastrach, grillowanej
oliwa,
ocet jabłkowysól morska i
pieprz z młynka
natka pietruszki,
koperek, zielona i fioletowa
bazyliaCukinię pokroiłam na centymetrowe plastry, posoliłam, po 15 minutach osuszyłam papierowym ręcznikiem. Posypałam
pieprzem ziołowym i
papryką, położyłam na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej cienko
olejem i smażyłam po minucie z każdej strony. Połowę zjedliśmy na ciepło z koktajlowym sosem, resztę pokroiłam do sałatki.Na talerzu poukładałam
sałatę, posoliłam i popieprzyłam . Na nią dałam kawałki
pomidorów,
ogórków,
cukinię z grilla i
bób.
Skropiłam octem jabłkowym i
oliwą, posypałam
zieleniną , dodatkowo trochę
solą po wierzchu.„Konkretny’ smak
bobu i
cukinii z grilla doskonale pasował do świeżych warzyw.
Sałatka z kawałkiem
bagietki albo i bez może być doskonałym daniem kolacyjnym na lato, albo dodatkiem do grilla.Smacznego !