ßßß
Sałatek ostatnio u mnie dużo, ale jak nie wykorzystać tego sezonu na świeże i apetyczne owoce i warzywa? Od czasu jak pojawiły się moje ulubione podłużne pomidory, robię je w różnych wersjach. Do warzyw dodaję często jabłka, co urozmaica ich smak. Oto jedna z ostatnich:3-4 pomidorytrochę różnokolorowej papryki2 ogórkicebula2 jabłkanatka pietruszkioliwa, ocet winny, sól, bazylia, pieprz ziołowyWarzywa i jabłka kroimy w dowolne kawałki ( ogórki obieramy w paski), solimy i odstawiamy na 10 minut. Przygotowujemy sos z oliwy, octu winnego, szczypty cukru , pieprzu ziołowego i bazylii. Polewamy, mieszamy, posypujemy poszatkowaną natka pietruszki. Dobrze ją włożyć do lodówki, żeby się „przegryzła”. Świetna do kiełbasek z grilla.Smacznego!A taki pomidor- czajnik włożyła mi wczoraj do koszyka pani na targu…Młodszym blogowiczkom pokażę przy okazji jak wygląda czajnik nie elektryczny