ßßß
Kocham lato za świeże warzywa i owoce. Pomidory już nieźle smakują, ogórki małosolne produkuję w ilości 2-3 słoiki na tydzień, na kolację i do obiadu robię wiec różne sałatki i surówki. Ta jest z pomidorów, cebuli, kolorowej papryki i dwóch rodzajów ogórka : małosolnego i świeżego. Doprawiłam ją sokiem z ogórków i świeżą bazylią, która mi pięknie wyrosła z nasion w ogrodowej donicy ( zdjęcie niżej). Z tego względu dodaję ją do akcji liściastej .2-3 pomidoryogórek świeży2 ogórki małosolnemłoda cebulapo pół zółtej i zielonej papryki2 łyżki soku z małosolnych ogórków2 łyżki oliwysól, pieprz ziołowygarść listków świeżej bazyliiNajpierw pokroiłam świeżego ogórka, papryki i cebulę, posoliłam i odstawiałam na kilka minut. Dodałam pokrojonego pomidora i małosolne ogórki, wymieszałam z sosem z ogórkowego soku , oliwy i pieprzu. Na koniec posypałam porwanymi listkami bazylii, wstawiłam do lodówki na pół godziny.Zimna smakowała wyśmienicie, zjedliśmy ją do kolacji – ja tylko z chlebem, bo w upały na nic konkretnego nie mam ochoty.Smacznego !