Wykonanie
Kocham lato za świeże
warzywa i owoce.
Pomidory już nieźle smakują,
ogórki małosolne produkuję w ilości 2-3 słoiki na tydzień, na kolację i do obiadu robię wiec różne sałatki i surówki. Ta jest z
pomidorów,
cebuli, kolorowej
papryki i dwóch rodzajów
ogórka : małosolnego i świeżego. Doprawiłam ją
sokiem z
ogórków i świeżą
bazylią, która mi pięknie wyrosła z nasion w ogrodowej donicy ( zdjęcie niżej). Z tego względu dodaję ją do akcji liściastej .2-3
pomidoryogórek świeży2
ogórki małosolne
młoda cebulapo pół
zółtej i
zielonej papryki2 łyżki soku z małosolnych
ogórków2 łyżki
oliwysól,
pieprz ziołowygarść listków świeżej
bazyliiNajpierw pokroiłam świeżego
ogórka,
papryki i
cebulę, posoliłam i odstawiałam na kilka minut. Dodałam pokrojonego
pomidora i małosolne
ogórki, wymieszałam z sosem z
ogórkowego soku ,
oliwy i
pieprzu. Na koniec posypałam
porwanymi listkami
bazylii, wstawiłam do lodówki na pół godziny.Zimna smakowała wyśmienicie, zjedliśmy ją do kolacji – ja tylko z
chlebem, bo w upały na nic konkretnego nie mam ochoty.Smacznego !