ßßß


Chciałam zrobić coś wiosennego i oryginalnego na waniliowy weekend i postanowiłam wypróbować , czy placek marchewkowy uda mi się na patelni parowej Dry Cooker, na której już zrobiłam placek szpiankowy i ciasto czekoladowe, które pokażę niebawem.Do mojego podstawowego przepisu na placek marchewkowy postanowiłam dodać twarożek waniliowy i cukier z prawdziwą wanilią, żeby dostosować się do wymagań weekendu.Wyszło ciasto wilgotne , pyszne, w smaku i konsystencji przypominające nieco sernik.1,5 szklanki startej na drobnej tarce marchewkiszklanka i 2 łyżki mąki2 jajka1/3 szklanki olejuserek homogenizowany waniliowy 125 głyżka cukru z waniliąłyżka cukru trzcinowego1/4 szklanki wody gazowanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaDo miski ze startą marchewką wbilam jajka i mieszając trzepaczką-rózgą dodawałam stopniowo olej, serek, cukier, mąkę z proszkiem i wodę gazowaną. Ciasto miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.Rozprowadziłam je równomiernie na posmarowanej olejem patelni i pamiętając o zawartości serka, nastawiłam od razu mały ogień w palniku, po czym przykryłam pokrywką. Ciasto rosło stopniowo, wyrosło najpierw sporo, ale potem – pewnie przez dodatek serka-opadło. Po około 40 minutach odstawało od brzegów patelni, spróbowałam patyczkiem- był suchy, więc wyłączyłam palnik i zostawiłam pod przykryciem 10 minut. Potem odkryłam i wystudziłam. Dało się wyjąć w całości z patelni a na talerzu w dziurkę po kominku patelni wstawiłam miseczkę z jogurtem – bo to ciasto dobrze smakuje z kleksem jogurtu.
Placek mimo, że opadł smakuje wyśmienicie- marchewką, serkiem i wanilią. Określiłabym go nawet jako serniczek marchewkowy. Dodatek gęstego jogurtu naturalnego podkreśla jeszcze smak. Jestem z niego bardzo zadowolona, bardzo pasuje na wiosenny, waniliowy weekend. Smacznego !