ßßß Cookit - przepis na PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM, MIODEM Z MNISZKA I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM, MIODEM Z MNISZKA I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

To majowa klasyka więc nie może jej i w tym roku u mnie zabraknąć. Pokazywałam podobny placek już na blogu, tym razem ciasto zrobione jest nieco inaczej a kruszonka wzbogacona wiórkami kokosowymi. By było jeszcze bardziej majowo, do ciasta dodałam nieco aromatycznego miodu z kwiatów mniszka lekarskiego, czyli mlecza. Placek drożdżowy u mnie w domu nigdy się nie nudzi domownikom, bo zawsze ma jakieś sezonowe dodatki lub inne urozmaicenia. Tak było i tym razem – świeżo upieczony przywołał zapachem domowników do kuchni i był próbowany ledwo przestudzony.
ok. 500 g mąki pszennej
30 g drożdży i łyżeczka cukru
szklanka mleka
3 jajka
4 łyżki cukru i 1 z wanilią
szczypta soli
100 g masła
3- 4 łyżki oleju
3 łyżki miodu z mniszka
rabarbar
kruszonka :
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki krupczatki i 2 łyżki wiórków kokosowych
Na początku zrobiłam rozczyn : drożdże rozrobiłam z łyżeczką cukru w miseczce, dodałam 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszałam, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Masło stopiłam i wystudziłam do temperatury pokojowej. Mąkę wsypałam do miski, posoliłam troszkę. Cukier i waniliowy wymieszałam z jajkami. Do mąki dodawałam stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, cukier z jajkami , resztę letniego mleka , miód z mniszka , olej i stopione masło. Wyrabiałam dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto odstawało od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę żeby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto rozprowadziłam na natłuszczonej dużej blasze ( 26 na 40 cm) i postawiłam w ciepłym miejscu, by nieco podrosło. W tym czasie zrobiłam kruszonkę zagniatając palcami wszystkie jej składniki na drobne grudki i pokroiłam łodygi rabarbaru na ukośne nieco plastry.
Położyłam je na wyrośniętym cieście, posypałam kruszoną i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 50 minut, aż uzyskał złoty kolor.
Rabarbar to pyszny dodatek do każdego ciasta, a z drożdżowym smakuje szczególnie. Aromat mniszkowego miodu i kokosowa kruszonka doskonale do niego pasowały.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/placek-drozdzowy-z-rabarbarem-kokosowa-kruszonka