Wykonanie

Ostatnio pizza jest jednym z ulubionych naszych dań i dzieci często się domagają, żebym ja zrobiła. Staram się urozmaicać to danie – ostatnio wpadłam na pomysł, żeby zrobić pizzę w węgierskich klimatach – z
salami i
papryką. Tę ostatnią najpierw podsmażyłam, żeby była bardziej soczysta. A do ciasta dodałam
papryki w proszku i
suszonych pomidorów.Ok. 1/2 kg
mąki pszennej30 g
drożdży1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki letniej
wody3 łyżki
oleju1
jajkołyżeczka
cukrułyżeczka
soliłyżeczka
słodkiej papryki3
suszone pomidorycebulazielona, żółta i
czerwona papryka20 dkg startego
żółtego sera15 dkg
salamiDrożdże roztarłam z
cukrem, dodałam trochę letniego
mleka, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam pół kilo
mąki,
sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam
jajko,
olej , letnią
wodę i wymieszałam dokładnie. Wsypałam
słodką paprykę i posiekane
suszone pomidory. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około pół godziny).W międzyczasie podsmażyłam na
oliwie pokrojoną na plastry
cebulę i paski
papryki, dodając w trakcie smażenia
pieprz czarny i
ziołowy oraz
słodką paprykę.Wyrośnięte ciasto przełożyłam do płaskiej formy i gdy trochę podrosło, ułożyłam na nim
salami, podsmażoną
cebulę i
paprykę. Po 20 minutach w piekarniku, w 200 C, posypałam tartym
serem i piekłam jeszcze 10 minut.Pizza w węgierskich klimatach okazała się pyszna,
suszone pomidory i
papryka w cieście dały jej niezwykły aromat. Zniknęła błyskawicznie. Smacznego !