ßßß

To kolejne danie z mojej nowej grillowej patelni ceramicznej Delimano. Tym razem filety z piersi kurczaka w paprykowej marynacie. Były zaplanowane na zwykłego grilla ogrodowego, ale pogoda nie dopisała, patelnia grillowa więc z powodzeniem go zastąpiła. Dodaję te filety do akcji grillowej .GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA W PAPRYKOWEJ MARYNACIE4 filety z piersi kurczakapapryka słodka i wędzonasól, pieprz czarny i ziołowysuszona bazylia2-3 łyżki oliwyłyżka sosu ostrygowego2 łyżki keczupuFilety lekko rozbiłam , posoliłam. Z oliwy, sosu ostrygowego, keczupu, papryk, bazylii i pieprzów zrobiłam marynatę i obtoczyłam w niej mięso. Wstawiłam do lodówki na godzinę.Ceramiczną patelnię grillową posmarowałam cienko oliwą i rozgrzałam. Położyłam na niej filety ( zmieściły się wszystkie, bo patelnia jest bardzo duża), zmniejszyłam płomień i grillowałam po około 4 minut z każdej strony.Zjedliśmy je z keczupem , pieczonymi ziemniaczkami i sałatą z pomidorami i ogórkami w winegrecie. Kotlety były soczyste, dobrze wypieczone, mimo krótkiego czasu smażenia – wysoka temperatura, którą pozwala osiągnąć patelnia zrobiła swoje.
Muszę się pochwalić, że pod nieobecność starszej Córki zrobiłam ziołowe pieczone ziemniaczki , co było dotąd jej specjalnością.ok. 2 kg średnich ziemniakówkilka łyżek oliwysól, pieprz czarny z młynkamajeranek, zioła prowansalskie, bazylia, suszony koperek, rozmarynNa blachę nalałam kilka łyżek oliwy i rozłożyłam ziemniaki dokładnie umyte i pokrojone wzdłuż na ćwiartki. Posypałam je ziołami i wymieszałam z oliwą, tak, żeby były dokładnie obtoczone. Piekłam około godziny w 180 C. Na koniec posypałam solą i świeżo zmielonym pieprzem.Do mięsa z grilla lub z grillowej patelni są wyśmienite, ale można je zjeść i same z dodatkiem surówki i maczając w różnych dipach ( tak robiła moja Córka).Smacznego !