ßßß
Staram się zawsze piersi kurczaka zamarynować przed smażeniem lub grillowaniem, bo z natury są one dość suche . Tego kurczaka robiłam już dość dawno , nie wiem dlaczego zdjęcia czekały w kolejce – może bieżące przepisy wydawały mi się bardziej atrakcyjne. Ale pamiętam szczegóły marynaty – głównym składnikiem był keczup, poza tym trochę oliwy i przypraw, o których w przepisie. Poleżał sobie ten zamarynowany kurczak w lodówce od śniadania do obiadu, bo smażyłam go krótko, na patelni grillowej.4 filety z piersi kurczaka4 łyżki keczupu2 łyżki oliwysól, pieprz czarny i ziołowypapryka słodka, chilimielona kolendra, bazyliaPiersi kurczaka leciutko rozbiłam , zmieszałam składniki marynaty , włożyłam do niej mięso i wymieszałam dokładnie w miseczce, po czy wstawiłam do lodówki na kilka godzin.Patelnię grillową posmarowałam cienko olejem, rozgrzałam mocno, położyłam kawałki kurczaka i zmiejszyłam ogień. Grillowałam na małym ogniu po kilka minut z każdej strony.Kurczak okazał się smaczny i soczysty, pomidorowa marynata przypadła wszystkim do gustu. Smacznego !