Wykonanie
Ostatnio gdy zabrałam się za robienie naleśników zapomniałam, że nie mam w domu zwykłej
mąki. Obiad trzeba było zrobić, więc sięgnełam po taka
mąkę, jaką mialam – razową. Gdy ją dodawalam do ciasta, stwierdzilam, że jego struktura jest zbyt „ziarnista” i dodałam też trochę drobnej
mąki kukurydzianej. Wyszły naleśniki o ciekawym smaku i pięknym brązowym kolorze. Stwierdziłam, że na słodko raczej nie będą za dobrze smakować i zrobiłam do mnich szybkie nadzienie z resztek pieczonego
kurczaka,
cebuli i
pomidorów.2
jajkaszklanka
mlekaok. ¾ szklanki
wody gazowanejszklanka
mąki razowejok. ¼ szklanki
maki kukurydzianejszczypta
soliolej do smażeniaRoztrzepać
jajka z
solą, dodać
mleko i trzepiąc trzepaczką dodawać stopniowo
mąkę razową i kukurydzianą, na koniec dodac
wodę gazowaną. Ciasto powinno się lekko lać. Smażyc naleśniki na cienkiej warstwie
oleju.NADZIENIEkawałek
pieczonego mięsaduży
pomidorcebulasól,
pieprz,
paprykaPokrojoną
cebulę usmażyć na
oleju, wsypać
pieprz i
paprykę. Dodać pokrojone
pomidory bez skórki i posiekane drobno
mięso, dosolić . Lekko wystudzonym farszem posmarować naleśniki i zwinąć w rulony.Czasami
braki w kuchni są źródłem niezłych wynalazków. Naleśniki z takiego ciasta bardzo nam posmakowały i
będę je robić częściej. Smacznego !