Wykonanie
Dziś jak zawsze nowa wariacja na temat naleśników :) -> NALEŚNIKI I PASTA Z SOI !!!Wspomniana
soja jest świetnym zamiennikiem dla
mięsa np;
kurczaka. Jest to jedyna roślina uważana za "pełne
białko" czyli dostarcza niezbędne aminokwasy w odpowiedniej ilości.Dlatego wegetarianie stawiają
soję na pierwszym miejscu !!!SKŁADNIKI NA CIASTO:2 SZKLANKI
MĄKISZKLANKA
MLEKA2
JAJKASZCZYPTA
SOLI1 ŁYŻECZKA
SODY OCZYSZCZONEJewentualnie
WODA MINERALNA ( jeśli ciasto będzie za gęste )
OLEJ DO SMAŻENIAPASTA:SZKLANKA SOI " SANTE "GARŚĆ
POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH1/2 SZKLANKI ŚWIEŻEJ
BAZYLI1/2
CEBULISÓL PIEPRZ1 ŁYŻKA
CHILLIWYKONANIE:
SOJĘ NAMACZAMY PRZEZ NOC W WODZIE I DOPIERO NA NASTĘPNY DZIEŃ PRZYGOTOWUJEMY DANIE. CIASTO NA NALEŚNIKI TEŻ MOŻEMY ZROBIĆ WCZEŚNIEJ ( wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładką masę ) I ZOSTAWIĆ NA NOC W LODOWCE PRZYKRYTE FOLIĄ.ZACZYNAMY ROBIĆ PASTĘ - NAMOCZONĄ
SOJĘ ODSĄCZAMY I WRZUCAMY DO RONDELKA I WLEWAMY 1/3 SZKLANKI
WODY I POWOLI ZAGOTOWUJEMY. RÓWNOCZEŚNIE NA PATELNI PODSMAŻAMY POKROJONA
CEBULĘ I
POMIDORKI KOKTAJLOWE PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY.NASTĘPNIE DODAJEMY
CEBULĘ,
POMIDORKI I
BAZYLIĘ DO SOI I GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 10 MINUT NA MAŁYM OGNIU. DOPRAWIAMY
SOLĄ,
PIEPRZEM I
CHILLI.NA KONIEC CAŁOŚĆ BLENDUJEMY ( możemy przetrzeć przez sito, ale nie musimy :) ).TERAZ CZAS NA NALEŚNIKI. DOBRZE ROZGRZEWAMY PATELNIE Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
OLEJU I SMAŻYMY NALEŚNIKI - WIELKOŚĆ ZALEŻY OD WAS ( Ja usmażyłem małe, bo ładnie wyglądają, a Wy możecie smażyć duże i zawinąć w nie pastę i zajadać ).
