Wykonanie
Kolejna z moich zupek gotowanych w mroźne czasy, ale i na dzisiejszą pluchę jak znalazł. Wolę ostatnio robić zupy miksowane, bo wszyscy zjadają warzywa bez marudzenia. Ta jest z dodatkiem
zielonego groszku z puszki, żeby było więcej
białka dla naszej
młodej wegetarianki.
włoszczyzna z
kapustąpół kilo
ziemniakówkilka łyżek
oliwysól,
pieprz świeżo zmielony
majeranek,
szałwiapuszka
zielonego groszkuŻeby było ciekawiej, najpierw podsmażyłam
pora w plasterkach na
oliwie- jasną część, zielone liście dodałam później, z resztą warzyw, zalałam
wodą , posoliłam i gotowałam około pół godziny.
Potem dodałam pokrojone
ziemniaki,
zioła i pogotowałam do miękkości. Zmiksowałam, sypnęłam
pieprzem z młynka.Zielonkawy kolor zupa zawdzięcza zielonym liściom
pora właśnie. Ktoś kiedyś pytał, co robić z zielonymi liśćmi- ja dodaję do zup, w zwykłych po zagotowaniu wyjmuję, gdy oddadzą smak, a w kremowych miksuję bez problemu uzyskując delikatną zieleń.Panowie zjedli zupę z grzankami, a my z
groszkiem. W obu wersjach była pyszna.Smacznego !