ßßß

Rzadko zdarza się u nas, ze zostaną ziemniaki z obiadu ( moi Panowie to typowe poznańskie Pyry), wykorzystałam więc jedną z takich okazji, żeby zrobić kopytka. Tym razem zrobiłam do nich sos z mielonego mięsa, taki, jak do spaghetti. Jako dodatek była pasująca do kopytek biała zasmażana kapusta.kopytka :ok 1/2 kg ugotowanych ziemniaków2, 5 szklanki mąki2 jajkaok. 3/4 szklanki wodysól do smakuZiemniaki rozgniotłam ugniataczką. Wbiłam do nich jajka i mieszając dodawałam mąkę na zmianę z wodą , dosoliłam do smaku. Masa musi być dość gęsta, tak, żeby dała się uformować w wałeczki.Nabierałam po sporym kawałku masy i na dużej omączonej desce formowałam owalne wałeczki o średnicy 4-5 cm. Potem, prosto z deski, odcinałam 1, 5 centymetrowe plasterki i wrzucałam je prosto do garnka z wrzącą wodą. Gotowałam kilka minut od wypłynięcia – sprawdziłam przekrawając, czy są dobrze ugotowane. Odcedziłam.sosok. 400 g mielonego mięsaduża cebula3/4 szklanki przecieru pomidorowegosól, pieprz, papryka słodkabazylia, tymianekolej do smażeniaNa niewielkiej ilości oleju podsmażyłam pokrojoną drobno cebule, dodałam mięso, przyprawy oprócz ziół i smażyłam, aż zmiękło. Dodałam przecier pomidorowy, pogotowałam trochę, żeby sos odparował, dodając zioła.Sosem polałam kopytka i podałam z zasmażaną biała kapustą, taką, jak tutaj :Sos mięsny dobrze się komponował z kopytkami i kapustą.Smacznego !