Wykonanie


Rzadko zdarza się u nas, ze zostaną
ziemniaki z obiadu ( moi Panowie to typowe poznańskie Pyry), wykorzystałam więc jedną z takich okazji, żeby zrobić kopytka. Tym razem zrobiłam do nich sos z
mielonego mięsa, taki, jak do spaghetti. Jako dodatek była pasująca do kopytek biała zasmażana
kapusta.kopytka :ok 1/2 kg ugotowanych
ziemniaków2, 5 szklanki
mąki2
jajkaok. 3/4 szklanki
wodysól do smaku
Ziemniaki rozgniotłam ugniataczką. Wbiłam do nich
jajka i mieszając dodawałam
mąkę na zmianę z
wodą , dosoliłam do smaku. Masa musi być dość gęsta, tak, żeby dała się uformować w wałeczki.Nabierałam po sporym kawałku masy i na dużej omączonej desce formowałam owalne wałeczki o średnicy 4-5 cm.
Potem, prosto z deski, odcinałam 1, 5 centymetrowe plasterki i wrzucałam je prosto do garnka z wrzącą
wodą. Gotowałam kilka minut od wypłynięcia – sprawdziłam przekrawając, czy są dobrze ugotowane. Odcedziłam.sosok. 400 g
mielonego mięsaduża
cebula3/4 szklanki
przecieru pomidorowegosól,
pieprz,
papryka słodkabazylia,
tymianekolej do smażeniaNa niewielkiej ilości
oleju podsmażyłam pokrojoną drobno
cebule, dodałam
mięso,
przyprawy oprócz
ziół i smażyłam, aż zmiękło. Dodałam
przecier pomidorowy, pogotowałam trochę, żeby sos odparował, dodając
zioła.Sosem polałam kopytka i podałam z zasmażaną
biała kapustą, taką, jak tutaj :Sos
mięsny dobrze się komponował z kopytkami i
kapustą.Smacznego !