Wykonanie

Dolmady to potrawa
rodem z Grecji i Cypru – gołąbki w liściach
winogron.
Przyprawia się je
cynamonem i suszoną
miętą, dzięki
czemu mają bardzo orzeźwiający smak. Sposób zawijania
mięsa z
ryżem w liście
winogron jest ściśle określony i podobno każda grecka i cypryjska dziewczyna musi go opanować, zanim wyjdzie za mąż… Są dwa rodzaje dolmad : z
mięsem, na niedzielę i święta , i z
pomidorami na co dzień. Podpatrzyłam to wszystko w kuchni tv, w programach ” Moja grecka kuchnia” i ” Kuchnia jak życie”. Podaję więc przepis:DOLMADYok. 25 dużych liści
winogron½ kg
mielonego mięsaduża
cebulaok.¾ szklanki
ryżusól,
pieprz,
cynamon w proszku, suszona
miętaolej½ szlkanki rosołuLiście myjemy, posypujemy
solą i parzymy wrzącą
wodą. Teraz , w sierpniu, już nie są takie
młode, więc żeby były miękkie, można je nawet chwilę pogotowac we wrzącej posolonej wodzie – ja je wstawiłam do kuchenki na 700 W na 2 minuty.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju. Dodajemy
mielone mięso i dusimy je do miękkości. Na koniec podlewamy rosołem ( może być z kostki). Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dodajemy ok. łyżeczki
cynamonu i sporo suszonej
mięty. W to wszystko wsypujemy suchy
ryż, do gęstości. Masę
mięsno –
ryżową lekko studzimy.Odsączone liście
winogron rozkładamy na talerzu lub desce, żyłkami do góry ( ja na początku o tym zapomniałam i zrobiłam trochę ” na lewą stronę”) , kładziemy na górę liścia sporą łyżeczkę farszu, zawijamy raz od góry,
potem podwijamy boki liści i zwijamy do końca. Układamy ciasno na patelni, przykrywamy kilkoma liśćmi, żeby nie wyschły. Zalewamy wrzącą
wodą, przykrywamy ciasno talerzem i gotujemy 30- 45 min, na niewielkim ogniu, uzupełniając
wodę, dość często. Możemy podać z
sosem pomidorowym, same lub z dodatkiem. Ja je potraktowałam jako danie
mięsne i podałam z polentą i
sosem pomidorowym. Podałam też tzatziki, ale o tym później.Jeśli zostanie wam kilka dolmad, można je schłodzić w lodówce, pokroić na plastry i podać na zimno – smakują wybornie i orzeźwiająco. Smacznego!
