Wykonanie
Czy gołąbki muszą być tylko z kapusty? Nie ! Te greckie, zawijane w liście
winogron są również pyszne.Składniki:1/2 kg
mięsa mielonego (wołowe, jagnięce lub drobiowe)25 większych liści
winogron1/2 filiżanki
ryżu1/2 filiżanki
orzeszków piniowych1 drobno posiekana
cebula1/2 filiżanki
masła2 łyżki suszonej
miętySok z dwóch
cytrynposiekana
natka pietruszkisólpieprz
Przygotowanie:Świeże liście z
winogron, sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Nasolić, odstawić na 3 minuty i dobrze wycisnąć.
Mielone mięso wymieszać z
cebulą,
pieprzem,
ryżem,
natką pietruszki, orzeszkami piniowymi oraz z
miętą.Na odciśnięte wcześniej liście
winogronowe nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy każdy tak jak tradycyjne gołąbki.Układamy w rondlu, dodajemy
masło i
wodę, tak by je przykryła. Obciążamy żaroodpornym talerzem, żeby się nie rozwinęły podczas duszenia. Dusimy około 40 minut na średnim ogniu. Podajemy ciepłe, polane
sokiem z cytryny.