Wykonanie

Wprawdzie przepis na takie gołąbki juz pokazywałam kiedyś na blogu, tym razem jednak są zrobione innym sposobem – na parowej patelni, która okazała się bardzo przydatna do tego dania. Na dodatek są z sosem ze świeżych
pomidorów, które zostały podduszone razem z
mięsem i wytworzyły bardzo ciekawy sos.½ kg
mięsa mielonegoszklanka ugotowanego
ryżu1
jajko½ małej główki
młodej kapusty2
cebuleolejsól, pierz czarny i
ziołowy,
majeranek,
papryka4-5 dojrzałych
pomidorówgarść świeżej
bazylii1/2 szklanki
bulionuszczypta
cukruDrobno poszatkowaną
kapustę wrzuciłam na rozgrzany
olej . Dusiłam kilka minut, aż lekko zmiękła. Wystudziłam.Do miski z mielonym
mięsem dodałam ugotowany
ryż, drobno pokrojoną
cebulę , posiekaną
kapustę i
jajko . Posoliłam , dodałam
pieprz i
majeranek. Wyrobiłam wszystko dokładnie , uformowałam kotlety.Ułożyłam je na posmarowanej
olejem parowej patelni, dobrze nagrzanej. Zrumieniłam z obu stron wraz z pokrojoną
cebulką , podlałam
bulionem i przykryłam pokrywką na 10 minut.
Potem dodałam sparzone, obrane ze skórki i pokrojone drobno
pomidory oraz podartą na kawałki
bazylię , doprawiłam
pieprzem i
papryką, zwiększyłam ogień pod patelnią i dusiłam pod przykryciem około 8 minut, aż się rozpadły. Wtedy odsunęłam nieco gołąbki i rozgniotłam
pomidory widelcem na papkę.Gołąbki tak przyrządzane okazały się bardzo smaczne. Zjedliśmy je z polentą, która świetnie pasowała do
pomidorowego sosu i
sałatką z
ogórków.Smacznego !