Wykonanie
Rzadko robię klasyczne gołąbki, bo wciąż mam jakieś przygody z
kapustą. A to za twarda i nie chce się zwijać, a to za miękka, a to znów przypali się w czasie smażenia… Dlatego gdy na kilku blogach i w telewizyjnej reklamie zobaczyłam gołąbki, gdzie dodaje się
kapustę już do kotletów, ucieszyłam się i postanowiłam takie zrobić.Nie korzystałam z żadnego przepisu, po prostu do mojego sposobu na gołąbki dodałam
kapustę.½ kg
mięsa mielonegoszklanka ugotowanego
ryżu1
jajko½ główki
młodej kapustycebulaolejsól, pierz czarny i
ziołowy,
majeraneksos pomidorowyW jakimś przepisie widziałam dodatek
kapusty surowej, ja na wszelki wypadek poddusiłam ją trochę razem z
cebulą. Drobno poszatkowaną
kapustę wrzuciłam na rozgrzany
olej wraz z posiekaną
cebulą. Dusiłam kilka minut, aż lekko zmiękła. Wystudziłam.Do miski z mielonym
mięsem dodałam
ryż,
kapustę i
jajko . Posoliłam , dodałam
pieprz i
majeranek. Wyrobiłam wszystko dokładnie , uformowałam nieduże kotlety i podsmażylam na
oleju z obu stron. Dodalam do tego zalewę z
pomidorów z puszki i trochę
bulionu warzywnego i dusiłam około 15 minut.Gołąbki z
kapustą w środku bardzo nam zasmakowały i
będę je robić częściej. Smacznego !