ßßß Cookit - przepis na DWUKOLOROWY SERNIK

DWUKOLOROWY SERNIK

nazwa

Wykonanie

Bar sałatkowy się skończył, dziś niedziela, pora więc na coś słodkiego. Przepis na ten sernik publikowałam juz na zwegowani.pl, z opcją też na piekarnik. Jest jednak mojego autorstwa i świetnie udaje sie w kuchence, więc chcę go mieć i na swoim blogu. Robię go z brzoskwiniami ( dobre też ananasy z puszki) i kruszonką z wiórków kokosowych. Ale zdarzyło mi się ( nie po raz pierwszy), że w ostatniej chwili zabrakło niezbędnego składnika. Sernik dochodzi w kuchence, pokrojone brzoskwinie czekają, masło topi się na patelni a tu na półce z bakaliami nie ma wiórków! Musiałam wymyślić szybko inna kruszonkę, z tego, co mam. Wyszła pyszna, goście podziwiali… Podaję więc przepis:
60 dkg mielonego twarogu( może byc waniliowy)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
pół kostki masła lub margaryny typu palma
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka kaszki manny
łyżka kakao
kilka brzoskwiń z puszki
Kruszonka:
3-4 łyżki masła
pół szklanki cukru
3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
łyżka sezamu
łyżka pokruszonych płatków migdałowych
Miękkie masło miksujemy z twarogiem. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy je, miksując, do twarogu z masłem. Dodajemy mąke ziemniaczaną i kaszkę, mieszając łyżką. Odkładamy połowę masy, do drugiej dodajemy kakao, mieszając dokładnie. Do odpowiedniego naczynia, wysmarowanego tłuszczem, wkładamy najpierw masę kakaową, potem jasną i wkładamy do kuchenki na 500 W na około 20 min.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone płatki, sezam i migdały, na koncu cukier i rumienimy cały czas mieszając. Gdy powierzchnia sernika będzie ” zapieczona”, wyjmujemy z kuchenki, układamy brzoskwinie, smarujemy gorącą kruszonką i wkładamy do kuchenki na 2-3 min. na 700 W, aż kruszonka się zapiecze. Jemy po wystudzeniu, dobrze, jeśli przed podaniem postoi troche w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/dwukolorowy-sernik