ßßß
Bar sałatkowy się skończył, dziś niedziela, pora więc na coś słodkiego. Przepis na ten sernik publikowałam juz na zwegowani.pl, z opcją też na piekarnik. Jest jednak mojego autorstwa i świetnie udaje sie w kuchence, więc chcę go mieć i na swoim blogu. Robię go z brzoskwiniami ( dobre też ananasy z puszki) i kruszonką z wiórków kokosowych. Ale zdarzyło mi się ( nie po raz pierwszy), że w ostatniej chwili zabrakło niezbędnego składnika. Sernik dochodzi w kuchence, pokrojone brzoskwinie czekają, masło topi się na patelni a tu na półce z bakaliami nie ma wiórków! Musiałam wymyślić szybko inna kruszonkę, z tego, co mam. Wyszła pyszna, goście podziwiali… Podaję więc przepis:60 dkg mielonego twarogu( może byc waniliowy)4 jajka3/4 szklanki cukrucukier waniliowypół kostki masła lub margaryny typu palmałyżka mąki ziemniaczanejłyżka kaszki mannyłyżka kakaokilka brzoskwiń z puszkiKruszonka:3-4 łyżki masłapół szklanki cukru3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianychłyżka sezamułyżka pokruszonych płatków migdałowychMiękkie masło miksujemy z twarogiem. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy je, miksując, do twarogu z masłem. Dodajemy mąke ziemniaczaną i kaszkę, mieszając łyżką. Odkładamy połowę masy, do drugiej dodajemy kakao, mieszając dokładnie. Do odpowiedniego naczynia, wysmarowanego tłuszczem, wkładamy najpierw masę kakaową, potem jasną i wkładamy do kuchenki na 500 W na około 20 min.Brzoskwinie odsączamy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone płatki, sezam i migdały, na koncu cukier i rumienimy cały czas mieszając. Gdy powierzchnia sernika będzie ” zapieczona”, wyjmujemy z kuchenki, układamy brzoskwinie, smarujemy gorącą kruszonką i wkładamy do kuchenki na 2-3 min. na 700 W, aż kruszonka się zapiecze. Jemy po wystudzeniu, dobrze, jeśli przed podaniem postoi troche w lodówce.Smacznego!