Wykonanie
Coś na szybko, a smak...poezja !
1 standardowe opakowanie
ciasta francuskiegomasa serowa:0,5 kg zmielonego
twarogu (może też być wiaderkowy, ale wybierzcie taki powyżej 16 % tł)3
jaja0,5 szklanki
cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta,
dajcie 3/4 szklanki)1,5 łyżki
cukru waniliowego2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej lub budyniu
waniliowego bez
cukru40 gramów stopionego, schłodzonego
masłaokoło 0,5 puszki
brzoskwińTwaróg ucieramy sobie z
cukrami,
jajami,
mąką lub
budyniem i
masłem.Foremkę do tarty ( u mnie o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy
ciastem (okrawki, które nam zostaną są naprawdę niewielkie).Ciasto nakłuwamy widelcem.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki.Masę
serową wykładamy na ciasto, wygładzamy wierzch, układamy
owoce.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grzania góra - dół) i pieczemy około 25 - 30 minut (brzegi ciasta muszą się zezłocić).
Ciasto schładzamy przy uchylonych drzwiach piekarnika,
potem wyjmujemy na blat, schładzamy całkowicie, zajadamy :)