Wykonanie
Łatwy w przygotowaniu sernik z
ciastem kakaowym i
brzoskwiniami. Wilgotna masa serowa i pyszne
kakaowe ciasto tworzą idealny duet.Składniki:
(ciasto)- 2,5 szklanki
mąki pszennej,- 3 łyżki
kakao,- 250g
margaryny,- 4 łyżki
cukru,- 5
żółtek, (
białka można użyć na pianę, którą można wyłożyć na
owoce)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,(masa serowa)- 1 kg
twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie),- 4
jajka,- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 1/2 kostki
masła (ok. 125g)- w temp. pokojowej,- 1,5 szklanki
cukru,+2 puszki
brzoskwiń(ciasto)Do dużej miski włożyć
masło,
mąkę i
kakao, a następnie pisiekać nożem, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części, które owinąć folią i włożyć na 1,5 - 2h do zamrażarki.(masa serowa)W tym czasie przygotować masę
serową.
Masło utrzeć z
curem na jasną puszystą masę. Dodać 4
jajka, a
potem małymi porcjami dodawać
twaróg i
mąkę, cały czas ucierając aż skłądniki się połączą.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Tortownicę o śr. 26 - 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Jedną kulę ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce, na dno tortownicy. Na starte ciasto wyłożyć przygotowaną masę
serową. Na
masie serowe ułożyć odsączone
brzoskwinie. (w tym miejscu jeśli chcemy nakładamy ubitą pianę z
cukrem). Na wierzch zetrzeć drugą kulkę ciasta.Ciasto piec w 180st.C przez ok. 1 godzinę (lub troszkę dłużej).Jeśli ciasto zbyt szybko nabiera koloru, należy przykryć je folią aluminiową, aby się nie przypaliło.Studzić przy uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego,
Kasia ; )