ßßß
(ciasto)- 2,5 szklanki mąki pszennej,- 3 łyżki kakao,- 250g margaryny,- 4 łyżki cukru,- 5 żółtek, (białka można użyć na pianę, którą można wyłożyć na owoce)- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,(masa serowa)- 1 kg twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie),- 4 jajka,- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,- 1/2 kostki masła (ok. 125g)- w temp. pokojowej,- 1,5 szklanki cukru,+2 puszki brzoskwiń(ciasto)Do dużej miski włożyć masło, mąkę i kakao, a następnie pisiekać nożem, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części, które owinąć folią i włożyć na 1,5 - 2h do zamrażarki.(masa serowa)W tym czasie przygotować masę serową. Masło utrzeć z curem na jasną puszystą masę. Dodać 4 jajka, a potem małymi porcjami dodawać twaróg i mąkę, cały czas ucierając aż skłądniki się połączą.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Tortownicę o śr. 26 - 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Jedną kulę ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce, na dno tortownicy. Na starte ciasto wyłożyć przygotowaną masę serową. Na masie serowe ułożyć odsączone brzoskwinie. (w tym miejscu jeśli chcemy nakładamy ubitą pianę z cukrem). Na wierzch zetrzeć drugą kulkę ciasta.Ciasto piec w 180st.C przez ok. 1 godzinę (lub troszkę dłużej).Jeśli ciasto zbyt szybko nabiera koloru, należy przykryć je folią aluminiową, aby się nie przypaliło.Studzić przy uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego, Kasia ; )