ßßß

Zaobserwowałam kiedyś na blogach murzynek z jabłkami i kusił mnie on ogromnie. Postanowiłam spróbować dodać jabłka do mojego ciemnego ciasta, nazywanego w domu wuzetką. Robię je zwykle w kuchence mikrofalowej, bo świetnie się w niej udaje. Tak było i tym razem, tym bardziej, że przeziębienie nie pozwala mi na duży wysiłek. A tak zamiast zwykłej wuzetki zrobiłam pyszną wersję jabłkową, z czego wszyscy byli zadowoleni.2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1/2 szklanki oleju1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wody gazowanej2 łyżki kakao2 duże jabłka, obrane i starte na grubej tarce1 jajkopół łyżeczki cynamonu i szczypta imbiru2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę, cukier, kakao, cynamon, imbir i proszek do pieczenia łączymy w misce. Wlewamy mieszając łyżką lub widelcem olej, mleko i wodę gazowaną. Na koniec wkładamy starte jabłka, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.Wkładamy do kuchenki najpierw na 4 min na 500 W, potem na 10 min na 600 W.Ciasto jest przyjemnie wilgotne a jednocześnie puszyste, wyraźnie czuć w nim jabłka i pięknie pachnie cynamonem. Smacznego !