Wykonanie
Zaobserwowałam kiedyś na blogach murzynek z
jabłkami i kusił mnie on ogromnie. Postanowiłam spróbować dodać
jabłka do mojego ciemnego ciasta, nazywanego w domu wuzetką. Robię je zwykle w kuchence mikrofalowej, bo świetnie się w niej udaje. Tak było i tym razem, tym bardziej, że przeziębienie nie pozwala mi na duży wysiłek. A tak zamiast zwykłej wuzetki zrobiłam pyszną wersję
jabłkową, z czego wszyscy byli zadowoleni.2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody gazowanej2 łyżki
kakao2 duże
jabłka, obrane i starte na grubej tarce1
jajkopół łyżeczki
cynamonu i szczypta
imbiru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę,
cukier,
kakao,
cynamon,
imbir i
proszek do pieczenia łączymy w misce. Wlewamy mieszając łyżką lub widelcem
olej,
mleko i
wodę gazowaną. Na koniec wkładamy starte
jabłka, wbijamy
jajko i dokładnie mieszamy.Wkładamy do kuchenki najpierw na 4 min na 500 W,
potem na 10 min na 600 W.Ciasto jest przyjemnie wilgotne a jednocześnie puszyste, wyraźnie czuć w nim
jabłka i pięknie pachnie
cynamonem. Smacznego !