ßßß
Przed pierwszymi przymrozkami zebrałam ostatnie cukinie z grządki i leżały sobie w koszyku zapomniane. Robiłam na obiad zupę ogórkową na mięsie i pomyślałam, żeby mięso z zupy wykorzystać do drugiego dania. Nie było go wiele, padło wiec na farsz do cukinii w towarzystwie ryżu. Dodałam do niego trochę pomidorów, papryki , cebuli i pora i wyszło smakowite danie a ostatnie cukinie trafiły na stół „nieźle nadziane „.dwie średnie cukinie2 szklanki ugotowanego ryżumiseczka obranego mięsa z zupy2 pomidoryczerwona paprykakawałek pora ( jasnozielona część)cebulasól, pieprz czarny i ziołowysłodka i wędzona papryka,suszona bazylia i majeranekolej do smażeniaCukinie obrałam i wydrążyłam – mimo jesieni były młode, bez mocno wykształconych pestek. Posoliłam w środku.Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dodałam półplasterki pora i drobno pokrojone środki z cukinii. Posypałam pieprzami i paprykami. Smażyłam chwilę, potem dodałam pokrojone pomidory i dusiłam, aż się rozpadły.Dodałam do tego ugotowany ryż i obrane mięso z zupy, wymieszałam, doprawiłam solą i ziołami.Farszem nadziałam cukinie , ułożyłam w rondlu z niewielką ilością oleju, podlałam odrobiną wody i dusiłam pod przykryciem, aż cukinie zmiękły i przeszły smakiem farszu.Ryżowo-warzywno- mięsny farsz pasował smakiem do delikatnych cukinii i wyszło z tego pyszne jesienne danie.Smacznego !