Wykonanie

Dzisiaj w Poznaniu w Ekowiarni odbyla się akcja propagująca wegańskie wypieki, zrobione wyłącznie z produktów roślinnych. Dochód z ich sprzedaży został przeznaczony na poprawę losu zwierząt. Moja córka brałą udział w tej akcji, upiekła na nią dwa rodzaje
ciasteczek. Ponieważ mam trochę doświadczenia w pieczeniu takich ciast, dołączyłam do tej akcji i upiekłam ciemny keks wegański.2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mleka sojowego2-3 lyżki
kakao1/3 szklanki
wody gazowanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniabakalie :
orzechy,
rodzynki, posiekane
suszone owocepo pół lyżeczki
cynamonu i
imbiruMąkę,
cukier,
kakao,
przyprawy i
proszek do pieczenia zmieszałam w misce. Dodawałam mieszając
olej,
mleko sojowe i
wodę gazowaną. Na koniec dodałam
bakalie.Nie piekłam go w keksówce, bo bałam się, że wysokie ciasto pieczone bez
jajek może się kruszyć przy krojeniu i rozłożyłam keks na dużej płaskiej blasze. Piekłam w 180 C około pół godziny. Dodatek
wody gazowanej nadał ciastu puszystość, większą, niż u innych ciast wegańskich, co miałam okazję porównać przy okazji próbek przywiezionych przez córkę. Spróbowaliśmy trochę – ciasto było pyszne a kawałek zostawiony nieopatrznie na kuchennym blacie padł łupem …naszego kota. Może postanowił zostać weganinem ?Smacznego !