ßßß

Kiedy w ubiegły weekend pokazywałam ciasto bounty, wspomniałam, że połowę upieczonego ciasta czekoladowego wykorzystałam w inny sposób.Kiedy wczoraj Ola z 2smaków ogłosiła u siebie konkurs z na wypiek czekoladowy, przypomniałam sobie o zdjęciach tego ciasta. Zarówno kakao jak i czekoladę Wedla lubię i często używam, więc chętnie dodam to ciasto do konkursu Oli. Myślę, że będzie też doskonałym wielkanocnym deserem.1/2 porcji ciasta zrobionego w następujęcy sposób :2, 5 szklanki mąkiszklanka z górką cukru3 łyżki kakao2/3 szklanki oleju2/3 szklanki mleka1/2 szklanki wody gazowanej3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkałyżka wiśniówkiMąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia zmieszałam w misce. Dolewałam mieszając łyżką olej, mleko i wodę gazowaną, na koncu wbiłam jajka i dodałam wiśniówki. Piekłam na dużej płaskiej blasze, w 180 C około 25 minut.Na wystudzone ciasto położyłam odcedzone wiśnie , posypałam bakaliami – siekane orzechy włoskie, ziemne i migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa. Polałam polewą czekoladową zrobioną z tabliczki połamanej gorzkiej czekolady i dwóch łyżek słodkiej smietanki. Rozpuściłam to w kuchence mikrofalowej na 300 W w 4 minuty, mieszając w miedzyczasie. Polałam po wierzchu ciasto z wiśniami i bakaliami.Rodzinka i goście nie wiedzieli, które im bardziej smakowało – bounty czy z pijanymi wiśniami. Było rewelacyjne ! Smacznego !