Wykonanie
Późno już, ale
ogórki do kiszenia mozna jeszcze kupić. Myślalam, że dałam ten przepis w ubiegłorocznej spiżarni, ale sprawdziłam i są tylko
ogorki małosolne i kiszone z
papryką, a klasycznych nie ma.Polecam je z calego
serca, bo wszyscy, którzy je próbują, zachwycaja się nimi. Nie tylko moi goście ale znajomi z imprez wyjazdowych, na które słoiki z tymi
ogórkami zabieram obowiązkowo.Przepis jest od mojej Mamy, udoskonaliłam go dodatkiem liści
wiśni,
czarnej porzeczki i i
wnogron, co podpatrzyłam u kuzyna mojego
męża.Tajemnicą kruchości i jędrności tych ogórkow jest zalewanie ich gorącą, dopiero co przegotowaną
wodą. Tak zrobione
ogórki, jeszcze pod koniec sezonu, póżną wiosną i wczesnym latem smakują jak świeżo ukiszone.
ogórki, nie musza być drobne, ale „szczupłe”łyżka
soli kamiennej na litr
wody na słoik:baldachim ( kwiat )
kopru, duży albo dwa małeząbek
czosnku2 liście
wiśni2 liście
czarnej porzeczkiliśc
winogrona3-4 cm kawałek korzenia
chrzanuUmyte
ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach. Na dno i wierzch kładziemy po liściu
wiśni i
czarnej porzeczki, resztą przypraw przekładamy
ogórki gdzieś w połowie słoika.Gotujemy potrzebną ilośc
wody i na każdy litr rozpuszczamy we wrzącej łyżkę
soli kamiennej, najlepiej z minerałami. Ostrożnie, lejąc środkiem po ogórkach, a nie po bokach słoja, zalewamy
ogórki do pełna.Zakręcamy suchymi nakrętkami, po wytarciu brzegów słoja. Zostawiamy na kilka dni w ciemnym miejscu, gdy
ogórki zmienią kolor na zielono-złoty, możemy je wynieśc do piwnicy lub spiżarni.Po tygodniu są gotowe na pewno, a jeśli lubicie mniej ukiszone, można już spróbować po 4 dniach.
Liście dodane do
ogórków nadają im lekko korzenny aromat,
ogórki są jędrne i chrupiące i to, jak juz
pisałam, nawet pod koniec sezonu.Wspaniale smakują na przykład z
chlebem posmarowanymdomowym
smalcemWśród moich znajomych są
hitem imprez domowych i pikników. Co roku słoik jedzie z córką na Przystanek Woodstock, by spróbowali ich przyjaciele z wioski
rodem ze Śląska, a ostatnio ( 2014) były elementem
radiowych Woodstckowych pozdrowień , skomentowanych, wprawdzie w ciemno przez
Jurka Owsiaka ( pyszne sąSmacznego !