Zupa krem z brokułów stała się tak popularna w naszym domu, ze gotowałam ją dwa razy w tym tygodniu. Swoją ogromną popularność zawdzięcza zupa nie tylko aksamitnej konsystencji ale tez dodatkom w postaci chrupiącego boczku i pleśniowego sera.Szczerze mówiąc uwielbiam zupę brokułową właśnie w postaci kremu. Sama zupa jest bardzo dietetyczna, tak, ze dodatek boczku i pleśniowego sera wcale aż tak nie podnosi jej kalorycznej wartości. Lubisz LCHF to jest to na pewno zupa dla ciebie.Szybka zupka w gotowaniu na pewno przypadnie każdemu do gustu. Spróbuj również ugotować zupę kalafiorowa lub kremowa zupę z porów . Oto przepis:Zupa krem z brokułówSkładniki:1 kg brokułów, użyłam mrożonych3 – 4 ząbki czosnku1 duza cebula1 – 2 l bulionu, u mnie z kurczaka1 – 2 dl śmietanysol i pieprz do smaku300 g boczku w cienkich plasterkach100 g sera pleśniowego1 łyżka oliwyWykonanie:Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj brokuły podzielone na różyczki i wszystko zalej bulionem. Gotuj zupę, aż brokuły będą miękkie, około 15 minut, po czym zmiksuj zupę.Dopraw brokułowąsola i pieprzem oraz śmietaną.Boczek zrumień na patelni i osusz na kawałku papierowego ręcznika, po czym pokrusz.Rozlej zupe do miseczek i udekoruj pokruszonym boczkiem i pleśniowym serem.Polecane przepisyZupa krem z zielonego groszkuKremowa zupa z porow z nalesnikowym tagliateBarszcz czerwony z pasztecikiem grzybowymTakiej zupy na pewno nie jedliscieZupa z dyni