Wykonanie
Ostatnio dużo się
mówi na temat
jarmużu. Sama bardzo lubię to warzywo i staram się jak najczęściej stosować je w moich przepisach. Dzisiaj pewnie Was zaskoczę, bo chcę zaproponować nietypowy przepis na
jarmuż, a mianowicie zdrowe
chipsy z
jarmużu . Zdziwieni? A może już słyszeliście o chipsach z jarmużu?
Chipsy z
jarmużu to największy hit tego roku w Szwecji.
Chipsy są wyjątkowo smaczne, zdrowe, a na dodatek bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Takie
chipsy to nawet polubią dzieci, a podobnie jak tradycyjne
chipsy można je doprawić
ziołami,
pieprzem,
papryką czy
czosnkową solą. Polecam bardzo zwłaszcza, że sezon na
jarmuż już się zaczął. Pyszne snacks i do tego takie zdrowe!

Składniki:300 g
jarmużu1 łyżeczka
soli morskiej, gruboziarnistej lub wedle smaku1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki dobrej
oliwypieprz kajeński do smaku

Oderwij pofałdowane liście od grubej łodygi, opłócz i osusz. Wyłóż
jarmuż na blaszkę, dodaj
oliwę,
sól,
pieprz,
sok z cytryny i wymieszaj. Włącz piekarnik na 175ºC i piecz
chipsy przez około 10 minut.
Chipsy powinny być chrupiące. Podawaj na ciepło lub na zimno.Polecane przepisyLekka
sałatka z
awokadoMuffinki
marchewkowe bez dodatku
cukruHummus z
buraczkamiZapiekane portabello nadziewane
soczewicą i
jarmużemRustykalna
tarta z
jabłkami