Wykonanie
Czas na kolejny świąteczny wypiek. Bardzo lubię tradycyjną babkę z dodatkami. Dzisiaj upiekłam babkę
rumową z
bakaliami . Słodka ucierana babka o lekkim posmaku
rumu i mnóstwem
suszonych owoców i
orzechów.Upiekłam babkę z połowy porcji. Lubię wypiekać na święta ale wolę piec mniejsze porcje, a bardziej różnorodnie. Wtedy można wszystkiego spróbować po trochu, zbytnio się nie objadając. Piekłam już kiedyś podobne ciasto jak babka z
żurawiną i
czekoladą .

Świąteczna babka rumowa z
bakaliamiSkładniki: na litrową foremkę z kominkiem150 g miękkiego
masła150
cukru2
jajka, duże130
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
suszonych owoców, u mnie
morele,
figi i
rodzynki75 g posiekanych
orzechów, u mnie
migdały,
orzechy pekan i włoskie50 ml ciemnego
rumułyżka
masła do wysmarowania foremki i 2 łyżki
kokosowych wiórków do wysypania
Morele i
figi pokrój w kostkę. Wszystkie
suszone owoce wsyp do miseczki i zalej
rumem na 30 minut.
Masło utrzyj z
cukrem na puszystą. Dodaj następnie po jednym
jajku dalej miksując. Dodaj
owoce wraz z
rumem i zamieszaj masę łyżką. W oddzielnej misce przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane
orzechy i wmieszaj łyżką do masy. Foremkę wysmaruj
masłem lub innym tłuszczem i wysyp kokosowymi wiórkami. Wyłóż masę do formy i wygładź. Piecz babkę w piekarniku nagrzanym na 160ºC na termoobiegu przez około 35 minut. Wyjmij babkę z piekarniką, a po 10 minutach wyjmij z foremki. Ostudzoną babkę posyp
cukrem pudrem.Polecane przepisyTradycyjny sernik świątecznyPycha makowiec!Puszysta krajanka piernikowa ze śliwkowymi powidłamiCzekoladowa babka piernikowa na porterzeBabka ucierana z
zurawina,
czekolada i
orzechami