ßßß
Świąteczna babka rumowa z bakaliamiSkładniki: na litrową foremkę z kominkiem150 g miękkiego masła150 cukru2 jajka, duże130 mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia100 g suszonych owoców, u mnie morele,figi i rodzynki75 g posiekanych orzechów, u mnie migdały, orzechy pekan i włoskie50 ml ciemnego rumułyżka masła do wysmarowania foremki i 2 łyżki kokosowych wiórków do wysypania
Morele i figi pokrój w kostkę. Wszystkie suszone owoce wsyp do miseczki i zalej rumem na 30 minut. Masło utrzyj z cukrem na puszystą. Dodaj następnie po jednym jajku dalej miksując. Dodaj owoce wraz z rumem i zamieszaj masę łyżką. W oddzielnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane orzechy i wmieszaj łyżką do masy. Foremkę wysmaruj masłem lub innym tłuszczem i wysyp kokosowymi wiórkami. Wyłóż masę do formy i wygładź. Piecz babkę w piekarniku nagrzanym na 160ºC na termoobiegu przez około 35 minut. Wyjmij babkę z piekarniką, a po 10 minutach wyjmij z foremki. Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem.Polecane przepisyTradycyjny sernik świątecznyPycha makowiec!Puszysta krajanka piernikowa ze śliwkowymi powidłamiCzekoladowa babka piernikowa na porterzeBabka ucierana z zurawina, czekolada i orzechami