ßßß
Składniki (na dwie spore keksówki):2 śreniej wielkości ziemniaki – obrane i ugotowane6 – 7 całych jajekpaczka masła4 szklanki mąki1 1/2 – 2 szklanki cukru1 torebka proszku do pieczeniaorzechy, rodzynki, suszone owocepapier do pieczenia
Przygotowanie:Wcześniej ugotowane ziemniaki zgnieć dokładnie i włóż do miski. Do ziemniaków dodaj 6 całych jajek ( oczywiście po uprzednim wyjęciu ich ze skorupek-skorupki nie będa nam potrzebne)Masło o temperaturze pokojowej pokrój na kawałki i dodaj do miski oraz dosyp cały cukier. Rozmieszaj to nieco i dodaj dwie szklanki mąki oraz 3/4 proszku do pieczenia. Wyrabiaj masę aż będzie jednolita po trochu dodając pozostałe dwie szklanki mąki. Gdy masa bedzie już miała pożądaną konsytencję dodaj orzechy, rodzynki lub też suszone owoce i jeszcze raz przemieszaj wszystko.Uwaga:Gdyby ciasto wyszło zbyt gęste skożystać musisz z opcjonalnego siódmego jajka. Odziel białko od żółtka. Żółtko dodaj do masy a białko ubij na szytwno i przelej do ciasta powoli mieszając. Pozwoli to na lekkie rozluźnienie ciasta i dzięki temu keks będzie pulchniejszy.Utnij z papieru do pieczenia odpowiednie arkusze ( tak by wystawały z foremek) i posmaruj z obu stron masłem. Umieść i dokładnie dopasuj do form papier po czym wlej masę mniej więcej do połowy wysokości formy.Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po 45 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Patyczek włóż w ciasto i wyjmij je – jeśli pozostanie czysty znaczyć to będzie, że ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwile w wyłączonym i uchylonym piekarniku.Keks czyli ciasto ziemniaczane idealnie smakuje w takiej wersji ale można je oblać lukrem, wtedy będzie miało jeszcze ciekawszy smak.
Ciekaw jestem jak Ci się podoba ten przepis a co ważniejsze jak będzie Ci smakował. Będę wdzięczny gdy pozostawisz po sobie komentarz.Przepis dodaję do akcji„Wypieki idealne”oraz„W Babcinym kredensie II”Incoming search terms:ciasto ieaura