Wykonanie
Czy Ty też masz swoją ulubioną domową potrawę, domowy wypiek, który robili czy też wciąż robią Twoi rodzice lub dziadkowie?To ciasto jest takim właśnie moim smakiem. Smakiem, który zawsze kojażyć mi się będzie z moim dziadkiem. Od niego uzyskałem ten przepis i to właśnie dziadek zawsze przygotowuje to ciasto na każde rodzinne spotkanie, zgodnie z recepturą, którą otrzymał od swej mamy. Tak więc ciasto wielopokoleniowe.Placuszek, bo tak potocznie nazywamy ten wypiek jest proste i szybkie do wykonania. Smakuje niesamowicie. Dodatek
ziemniaków zapewnia odpowiednią wilgotność temu ciastu. Upiecz to u siebie w domu i podziel się ze mna opinią.Ja kocham to ciasto.

Składniki (na dwie spore keksówki):2 śreniej wielkości
ziemniaki – obrane i ugotowane6 – 7 całych
jajekpaczka
masła4 szklanki
mąki1 1/2 – 2 szklanki
cukru1 torebka
proszku do pieczeniaorzechy,
rodzynki,
suszone owocepapier do pieczenia

Przygotowanie:Wcześniej ugotowane
ziemniaki zgnieć dokładnie i włóż do miski. Do
ziemniaków dodaj 6 całych
jajek ( oczywiście po uprzednim wyjęciu ich ze skorupek-skorupki nie
będa nam potrzebne)
Masło o temperaturze pokojowej pokrój na kawałki i dodaj do miski oraz dosyp cały
cukier. Rozmieszaj to nieco i dodaj dwie szklanki
mąki oraz 3/4
proszku do pieczenia. Wyrabiaj masę aż będzie jednolita po trochu dodając pozostałe dwie szklanki
mąki. Gdy masa bedzie już miała pożądaną konsytencję dodaj
orzechy,
rodzynki lub też
suszone owoce i jeszcze raz przemieszaj wszystko.Uwaga:Gdyby ciasto wyszło zbyt gęste skożystać musisz z opcjonalnego siódmego
jajka. Odziel
białko od
żółtka.
Żółtko dodaj do masy a
białko ubij na szytwno i przelej do ciasta powoli mieszając. Pozwoli to na lekkie rozluźnienie ciasta i dzięki temu keks będzie pulchniejszy.Utnij z papieru do pieczenia odpowiednie arkusze ( tak by wystawały z foremek) i posmaruj z obu stron
masłem. Umieść i dokładnie dopasuj do form papier po czym wlej masę mniej więcej do połowy wysokości formy.Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po 45 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Patyczek włóż w ciasto i wyjmij je – jeśli pozostanie czysty znaczyć to będzie, że ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwile w wyłączonym i uchylonym piekarniku.Keks czyli ciasto ziemniaczane idealnie smakuje w takiej wersji ale można je oblać lukrem, wtedy będzie miało jeszcze ciekawszy smak.

Ciekaw jestem jak Ci się podoba ten przepis a co ważniejsze jak będzie Ci smakował.
Będę wdzięczny gdy pozostawisz po sobie komentarz.Przepis dodaję do akcji„Wypieki idealne”oraz„W Babcinym kredensie II”Incoming search terms:ciasto ieaura