Wykonanie
W moich przepisach często występuje sos
chili . Ostatnio używam sosu
chili domowej roboty. Nic trudnego zrobić taki sos n o i oczywiście jest to sos bez konserwantów, barwników i bóg wie jeszcze czego.Sos gotuję z czerwonej
chili, bo czerwona jest trochę łagodniejsza od jej zielonej siostry. Oczywiście oczyszczam strączki z nasion, ale jak ktoś lubi bardzo ostry sos to nasiona też można wykorzystać.

Taki domowy sos
chili może postać w lodówce kilka tygodni. Sos nie jest gęsty, ale też nie lejący. To jest po prostu ostry sos, a nie dip, który służy jako dodatek do potraw czy właśnie dipów.Składniki:8 czerwonych
chili2 ząbki
czosnku150 ml
octu winnego300 ml
wody100 ml
bązowego cukruWykonanie:Oczyść
chili z nasion i pokrój drobno. Zrumień lekko
chili na suchej patelni przez 3 minuty po czym dodaj
cukier,
czosnek,
wodę i
ocet winny.Gotuj sos przez 20 minut, a następnie zmiksuj. Przelej do słoika i przechowuj w lodówce. Z tej porcji wychodzi około pół litra sosu.

A na koniec trochę faktów. Ostre jedzenie pobudza trawienie i rozgrzewa organizm, czyli zwiększa tak zwaną termogenezę, a to wszystko dzieje się za działaniem kapsaicyny. Zwiększona termogeneza prowadzi do utraty wagi. Większość środków odchudzających zawiera kapsaicynę, a ja mam mój domowy
chili sos i kilkaset złotych zaoszczędzonych w portfelu!Polecane przepisy
Chleb jogurtowy ze
słonecznikiemPszenny chleb z
boczkiem i
czosnkiemDomowy
sok malinowySos czosnkowy z
białej fasoliKalafior w sosie
kokosowym