ßßß Cookit - przepis na Sos chili domowej roboty

Sos chili domowej roboty

nazwa

Wykonanie

W moich przepisach często występuje sos chili . Ostatnio używam sosu chili domowej roboty. Nic trudnego zrobić taki sos n o i oczywiście jest to sos bez konserwantów, barwników i bóg wie jeszcze czego.
Sos gotuję z czerwonej chili, bo czerwona jest trochę łagodniejsza od jej zielonej siostry. Oczywiście oczyszczam strączki z nasion, ale jak ktoś lubi bardzo ostry sos to nasiona też można wykorzystać.
Taki domowy sos chili może postać w lodówce kilka tygodni. Sos nie jest gęsty, ale też nie lejący. To jest po prostu ostry sos, a nie dip, który służy jako dodatek do potraw czy właśnie dipów.
Składniki:
8 czerwonych chili
2 ząbki czosnku
150 ml octu winnego
300 ml wody
100 ml bązowego cukru
Wykonanie:
Oczyść chili z nasion i pokrój drobno. Zrumień lekko chili na suchej patelni przez 3 minuty po czym dodaj cukier, czosnek, wodę i ocet winny.
Gotuj sos przez 20 minut, a następnie zmiksuj. Przelej do słoika i przechowuj w lodówce. Z tej porcji wychodzi około pół litra sosu.
A na koniec trochę faktów. Ostre jedzenie pobudza trawienie i rozgrzewa organizm, czyli zwiększa tak zwaną termogenezę, a to wszystko dzieje się za działaniem kapsaicyny. Zwiększona termogeneza prowadzi do utraty wagi. Większość środków odchudzających zawiera kapsaicynę, a ja mam mój domowy chili sos i kilkaset złotych zaoszczędzonych w portfelu!
Polecane przepisy
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem
Pszenny chleb z boczkiem i czosnkiem
Domowy sok malinowy
Sos czosnkowy z białej fasoli
Kalafior w sosie kokosowym
Źródło:http://codojedzenia.pl/sos-chili-domowej-roboty