Wykonanie
Życzę wszystkim wesołych i radosnych świąt i choć trochę śniegu, na co my w Goteborgu niestety nie mamy co liczyć w tym roku. Ale święta i tak wesołe, bo rodzina w komplecie! To najważniejsze!Jeszcze jeden słodki wypiek, który upiekłam na święta to sernik na
czekoladowym spodzie z musem z
żurawiny . Cierpka
żurawina świetnie pasuje do delikatnego, kremowego sernika i nadaje mu orzeźwiający ton. Sernik wszystkim bardzo smakował, więc przepis wykorzystam pewnie nie jeden raz.

Składniki:Kruche ciasto na spód175 g
mąki150 g
masła, zimnego100 g
cukru25 g
kakaoMasa serowa500 g
twarogu400 g philadelphia, 2 opakowania250 ml
cukru1 łyżeczka waniliowej pasty2 łyżki
ziemniaczanej mąki5
jajekMus z
żurawiny250 g
żurawiny, u mnie mrożona150 ml
cukrusok z 1
limonki400 ml
śmietanki do ubijania, u mnie 36%4 listki
żelatyny lub 4 łyżeczki
żelatyny w proszku

Zagnieć szybko kruche ciasto i rozwałkuj na okrągły placek. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłóż pergaminem, dno i boki. Dno formy wyłóż
ciastem.Wszystkie składniki na sernik powinny być w pokojowej temperaturze. Wszystko zmiksuj do połączenia za pomocą miksera lub rózgi. Nie miksuj długo aby nie napowietrzyć masy, bo sernik opadnie po upieczeniu. Wylej masę
serową na spód. Piecz sernik w kąpieli
wodnej na 150ºC przez około 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi od piekarnika i studź sernik tak dopóki
woda nie ostygnie,
potem wyjmij na deskę do całkowitego ostygnięcia.Listki
żelatynę namocz w zimnej wodzie (używasz
żelatyny w proszku namocz w 4 łyżkach
wody) przez pół godziny. Zagotuj
żurawinę z
cukrem i
sokiem z limonki. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Ostudź. Rozpuść
żelatynę w mikro i szybko wymieszaj z puree
żurawinowym. Ubij
śmietanę i energicznie wymieszaj z
żurawiną. Wylej
żurawinowy mus na ostudzony sernik i wstaw do lodówki na 2 godziny.Polecane przepisyTradycyjny sernik świątecznyI znowu mi bosko!Fantastycznie kremowy sernik z karmelemProsty przepis na sernik