ßßß
Składniki:Kruche ciasto na spód175 g mąki150 g masła, zimnego100 g cukru25 g kakaoMasa serowa500 g twarogu400 g philadelphia, 2 opakowania250 ml cukru1 łyżeczka waniliowej pasty2 łyżki ziemniaczanej mąki5 jajekMus z żurawiny250 g żurawiny, u mnie mrożona150 ml cukrusok z 1 limonki400 ml śmietanki do ubijania, u mnie 36%4 listki żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku
Zagnieć szybko kruche ciasto i rozwałkuj na okrągły placek. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłóż pergaminem, dno i boki. Dno formy wyłóż ciastem.Wszystkie składniki na sernik powinny być w pokojowej temperaturze. Wszystko zmiksuj do połączenia za pomocą miksera lub rózgi. Nie miksuj długo aby nie napowietrzyć masy, bo sernik opadnie po upieczeniu. Wylej masę serową na spód. Piecz sernik w kąpieli wodnej na 150ºC przez około 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi od piekarnika i studź sernik tak dopóki woda nie ostygnie, potem wyjmij na deskę do całkowitego ostygnięcia.Listki żelatynę namocz w zimnej wodzie (używasz żelatyny w proszku namocz w 4 łyżkach wody) przez pół godziny. Zagotuj żurawinę z cukrem i sokiem z limonki. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Ostudź. Rozpuść żelatynę w mikro i szybko wymieszaj z puree żurawinowym. Ubij śmietanę i energicznie wymieszaj z żurawiną. Wylej żurawinowy mus na ostudzony sernik i wstaw do lodówki na 2 godziny.Polecane przepisyTradycyjny sernik świątecznyI znowu mi bosko!Fantastycznie kremowy sernik z karmelemProsty przepis na sernik