Wykonanie
Dzisiaj Tłusty Czwartek. Pisząc tego posta wprost marzę o pączku. Jest godzina 15:00, więc pewnie do czasu publikacji zdążę już jakiegoś zjeść. Niestety nie mam czasu na smażenie dzisiaj. Ciekawa jestem, ile Wy zjedliście pączków lub innych smakołyków, ostatnio nazywanych przeze mnie i
męża “fatmejkerami” 😉 Ale dziś można po nie sięgać do woli. Ja proponuję Wam sernik, jaki przygotowałam już dwa
razy. Raz w wersji z
mąką pszenną, a raz z
mąką kukurydzianą i ziemniaczaną, czyli w wersji bezglutenowej. Obie były bardzo udane. Właściwie w ogóle nie różniły się smakiem.
Składniki na okrągłą tortownicę:ciasto:140 g
mąki kukurydzianej110 g
mąki ziemniaczanej(lub 250 g
mąki pszennej uniwersalnej w wersji z glutenem)3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia bezlutenowego (lub zwykłego)szczypta
soli1/2 szklanki
cukru150 g zimnego
masła1
jajkomasa serowa:1 kg
twarogu sernikowego1 opakowanie budyniu
śmietankowego1/2 szklanki
cukru2
jajka+ ok. 250 g mrożonych drylowanych
wiśni (lub świeżych drylowanych)
Przygotować ciasto. W misce połączyć
mąki (
mąkę) z
solą,
kakao,
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Wymieszać łyżką.Przesypać na stolnicę i posiekać z zimnym
masłem. Następnie dodać
jajko i szybko zagniatając wyrobić ciasto.Uformować wałek o średnicy około 5 cm, zostawić pod ściereczką.Wyrobić masę
serową. W mikserze umieścić
ser, proszek budyniowy oraz
cukier. Miksować stopniowo dodając
jajka.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 ºC. Wyjąć ciasto z lodówki.2/3 ciasta pokroić w plastry o grubości 1 cm i wylepiać nimi spód formy i brzegi na wysokość około 2 cm. 1/3 ciasta zostawić na kruszonkę.Do formy z
kakaowym spodem wlać masę
serową. Rozłożyć na niej równomiernie
wiśnie.Zetrzeć na wierzch pozostałe ciasto na tarce o grubych oczkach.Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 60 minut.Na inne tłustoczwartkowe słodkości zapraszam do:
Gin z bloga Pożeraczka, czyli raz a dobrze i Ani z Mieszkania w migawkach .