Wykonanie
Ciąg dalszy opróżniania zamrażalnika. Myślałam, że
żurawina już dawno mi się skończyła a tu okazało się, że mam jeszcze 2 woreczki. Zima to też sezon
cytrusowy a moim chyba ulubionym ze względu na aromat
owocem cytrusowym jest
limonka. Oczywiście do wypieków, nie do jedzenia. Uwielbiam smak skórki
limonki, tę lekką nutę goryczki, która różni ją od
cytryny. Dlatego postanowiłam połączyć te dwa składniki w cieście. Padło na ucierane bo dawno takiego nie robiłam.

Składniki:200 g miękkiego
masła3
jajka250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia180 g
cukru400 g
żurawiny (świeżej lub mrożonej)sok i skórka z 1
limonkiLimonkę sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Masło utrzeć z
cukrem do białości. Dodawać po jednym
jajku i ubijać dalej. Do masy
maślano-jajecznej przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na samym końcu dodać
żurawinę, sok i
skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45-55 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)