ßßß
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:- 3/4 szklanki wina musującego (użyłam resztki)- kostkę masła- 3/4 szklanki cukru- 1 proszek do pieczenia- 2 szklanki mąki- 4 jajka- garść żurawinyW garnku pogrzewamy wino, masło i cukier. Gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać żeby całość nie wykipiała) aż wyparuje alkohol. Odstawiamy na bok i studzimy. W drugim naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do ostudzonej mieszaniny wina, masła i cukru dodajemy jajka i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji po czym dodajemy sypkie składniki i jeszcze raz mieszamy. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę.Całość przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach poczym wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Jestem ciekawa Waszych wrażeń.