Wykonanie
Uwielbiam ten przepis - głównie za jego wszechstronność. Bo tak naprawdę tylko od nas samych zależy jakie składniki tutaj dodamy. Z poniższego przepisu mozemy przygotować ciasto
czekoladowe,
kawowe, możemy dodać
owoce. W ostatniej wersji dodałam resztki
wina musującego i
białą czekoladę.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:- 3/4 szklanki
wina musującego (użyłam resztki)- kostkę
masła- 3/4 szklanki
cukru- 1
proszek do pieczenia- 2 szklanki
mąki- 4
jajka- garść
żurawinyW garnku pogrzewamy
wino,
masło i
cukier. Gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać żeby całość nie wykipiała) aż wyparuje
alkohol. Odstawiamy na bok i studzimy. W drugim naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do ostudzonej mieszaniny
wina,
masła i
cukru dodajemy
jajka i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji po czym dodajemy sypkie składniki i jeszcze raz mieszamy. Na końcu dodajemy
suszoną żurawinę.Całość przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach poczym wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Jestem ciekawa Waszych wrażeń.
