Wykonanie
Jak ten czas leci! Ostatni dzień sierpnia, czy ostatni dzień lata to jeszcze trudno powiedzieć. U nas pogodnie co drugi dzień…więc nie ma problemu z zaplanowaniem długich spacerów jak i domowych porządków.Dzisiaj zapraszam Was na przepis z
kurczakiem, a mianowicie
sałatkę z
kurczaka i
awokado w kanapce. Zostało mi trochę smażonej
piersi z kurczaka i postanowiłam ją jakoś wykorzystać, a że ostatnio znowu piekłam podpłomyki zrobiłam więc kanapki.
Uwielbiam takie sałatki na poczekaniu, którymi można napełnić
bagietki,
pita czy inne
pieczywo zamiast tradycyjnej
wędliny. Kolorowo, zdrowo i smacznie!
Sałatka z
kurczaka i
awokadoSkładniki: na 4 kanapki1 duża
pierś z kurczaka, smażona lub pieczona2
awokado1
szalotka1 mała
czerwona papryka1 zielone
chili1 ząbek
czosnku1 łyżka
soku z cytryny4 łyżki posiekanej świeżej
kolendry2 czubate łyżki
majonezu, u mnie
majonez domowy
sól i
pieprz do smaku
Awokado wydrąż łyżką, zgnieć widelcem i
skrop sokiem z cytryny.
Szalotkę i
chili pokrój bardzo drobno. Pokrój
paprykę w kostkę, przeciśnij
czosnek przez praskę.
Pierś kurczaka rozdrobnij na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj z
majonezem i
kolendrą. Dopraw
solą i
pieprzem. Tak przygotowaną
sałatką napełnij podpłomyki.Polecane przepisyWraps z grillowanym
kurczakiemPulled …
kurczak w kanapce z naan z coleslawPożywne
bagietki z pulled
pork czyli…