ßßß Cookit - przepis na Guacamole

Guacamole

nazwa

Wykonanie

Guacamole
Przepyszna i bardzo zdrowa pasta z avokado. Idealna na szybką przekąskę i dla niezapowiedzianych gości. może śmiało zastąpić masło. Jest prosta i szybka.
1 avokado
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Avokado musi być dojrzałe, łatwo można to sprawdzić naciskając delikatnie jego skórkę. Jeśli czuć że się ugina to znaczy, że avokado jest dojrzałe. Musimy przekroić je na pół i wyciągnąć z niego pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki, najwygodniej „wydłubać” go łyżeczką. Teraz musimy rozetrzeć miąższ, można to zrobić za pomocą widelca lub po prostu blenderem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cytrynę i sól. Mieszamy i gotowe. Podajemy z bagietką, chlebkiem, bułką lub tym co akurat mamy pod ręką.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Chilli Con Carne
Faszerowane ćwiartki z kurczaka
Chleb pszenny na żytnim zakwasie
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/05/01/guacamole