Wykonanie
Świąteczne resztki … co z nimi zrobić? Można i to wiele! U mnie jak zwykle zostały resztki
indyka. Myślałam, że go pokonamy w dwóch podejściach ale nie udało się! Resztki
indyka wykorzystałam na super szybki obiad czyli
makaron z
indykiem i pesto .Nie wiem czy to danie można nazwać
sałatką, ale dla mnie to z pewnością
sałatka makaronowa na ciepło . Odcedzony i gorący
makaron mieszam z sosem, który nie wymaga gotowania. Resztki
indyka wrzucam natychmiast do
makaronu aby zdążyły się ogrzać. Jeśli dopiero wyjęte z lodówki, podgrzewam je lekko w mikrofalówce. Warzywa “wokuję”aby zachowały jędrność.

Do sałatki z
indykiem polecam również domowe pesto, które smakuje o wiele lepiej niż kupne. Wykorzystałam tu zielone pesto z
bazylią i
słonecznikiem.
Sałatka makaronowa z
indykiem i pestoSkładniki: na 5 porcji500 g
makaronu, waga sucha200 g
indyka,
mięso pozbawione kości140 g
boczku100 g
feta200 ml cremé fraiche200 ml pesto z
bazylii1 mały
por1
czerwona paprykaWykonanie:Przygotuj pesto według przepisu wyżej wymienionego. Wymieszaj z cremé fraiche.
Makaron ugotuj w dużej ilości
wody al dente, odcedź i gorący wymieszaj z sosem i pokrojonym w kostkę
indykiem.
Boczek pokrój drobno i usmaż na patelni. Ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia, a następnie dodaj do
makaronu.Pokrój
pora w krążki,
paprykę w kostkę i wokuj przez chwilę. Dodaj do
makaronu. Wymieszaj
sałatkę i podawaj z pokruszoną
fetą.

Polecane przepisy
Makaron z
kurczakiem w
sosie pomidorowymPora na
makaronAch ci ludzie!Włoskie Spaghetti carbonaraKotlety wieprzowe po tajsku z noodle