Wykonanie
Gdy mają zawitać goście a domowy budżet jest na wykończeniu wtedy to danie będzie idealne. Bardzo ładnie wygląda, dobrze smakuje i można nakarmić wiele osób małym kosztem. Tutaj oryginalny przepis oraz wiele różnych "wariacji na temat". Nie polecam robienia jednej mumii z jednego fileta, jest to porcja nie do zjedzenia. Ja z jednego robię aż trzy mumie. Dodatki dowolne, ja tym razem zrobiłam z
fetą,
bazylią,
szczypiorkiem. Pierś posmarowałam
musztardą, aby dodać trochę pikanterii.Składniki: na 3 mumie 1
filet z kurczakafetakilka listków
bazyliiłyżka
musztardycisto francuskie o długości łącznej położonych na nim filetów (zdjęcie nr 2), ok 3/4 rolki kupnego ciasta
przyprawy.roztrzepane
jajkoWykonanie:Oczyszczony i odsączony filet kładziemy na cieście, na niego kładziemy dodatki. Ciasto wokół
kurczaka nacinamy, tak aby powstały paski o grubości ok. 1 cm. Następnie każdy pasek zawijamy na
kurczaka, na zmianę. Musi powstać taki warkocz, lub właśnie "mumia". M iędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła uchodzić. Gotowe zawiniątka wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. i wkładamy do niego filety posmarowane na wierzchu
jajkiem (samrujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) na 25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy.
Do takiego
kurczaka podaję zazwyczaj już tylko jakąś
sałatę, ale podpiekane ziemniaczki tez będą pasować.Smacznego!