Wykonanie
Zapraszam na pyszny obiad. Dzisiejsze menu to rolada z
polędwicy wieprzowej nadziewana
szpinakiem i
boczkiem. Do rolady zrobiłam mini zapiekanki ziemniaczane z dodatkiem
pietruszki. Uwielbiam takie proste obiady, nieskomplikowane obiady.
Polędwica wieprzowa to wdzięczne
mięso, które można przygotować w mgnieniu oka.
Polędwiczki wieprzowe w
sosie grzybowym to bardzo klasyczne danie, które często przyrządzam. Jeśli lubicie tajskie smaki to polecam
polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśno . Gulasz z
polędwicy wieprzowej polecam na niedzielny obiad.

Rolada z
polędwicy ze
szpinakiemSkładniki: na 5 porcji1
polędwica wieprzowa, około 650 g6 łyżek pangratatto250 g
mrożonego szpinaku140 g
wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
sól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaMini zapiekanki ziemniaczane12 mini zapiekanek lub jedna duża1,5 kg
ziemniaków, pokrojone w cienkie plasterki1 duża
cebula300 ml creme fraiche200 mli
śmietany kremówki4 łyżki
pietruszki, z grubsza posiekanej2 łyżki
masłasól i
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy z oliwek300 ml i startego
cheddarWykonanie:Usuń błonki z
polędwicy i rozkrój
mięso na cienki prostokąt. Pobij
mięso lekko tłuczkiem, następnie
posól i popieprz.
Szpinak smaż na
oleju, aż do całkowitego odparowania
wody. Pokrój w kostkę
boczek i smaż, aż tłuszcz się wytopi. W miseczce wymieszaj
boczek, pangratatto i
szpinak. Doprawić
solą i
pieprzem.Wyłóż nadzienie na
polędwicę i zroluj. Całość zwiąż sznurkiem do pieczenia. Zrumień roladę na
oleju. Przenieść
mięso do brytfanny, wciśnij termometr i piecz roladę, dopóki nie osiągnie 68 º C w temperaturze 175 ° C (termoobieg). Gotową roladę wyjmij z piekarnika,
owiń w folię aluminiową. Po 15 minut możesz pokroić roladę na kawałki.Pokrój
cebulę i
ziemniaki na cienkie plasterki. Podsmaż szybko na
oleju dodając creme fraiche i posiekaną
pietruszkę.
Posól i popieprz. Przełóż
ziemniaki do małych foremek uprzednio natłuszczonych i posyp startym
cheddarem.Piecz zapiekanki na160 ºC (termoobieg) przez około 40 minut.

Polecane przepisy
Polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśnoPulpety w
kokosowym sosieGulasz z
polędwicy wieprzowejKlopsiki
mięsne z
parmezanemSzaszłyki z
karkówki,
boczku i
cebuli