ßßß
Rolada z polędwicy ze szpinakiemSkładniki: na 5 porcji1 polędwica wieprzowa, około 650 g6 łyżek pangratatto250 g mrożonego szpinaku140 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkęsól i pieprz do smakuolej do smażeniaMini zapiekanki ziemniaczane12 mini zapiekanek lub jedna duża1,5 kg ziemniaków, pokrojone w cienkie plasterki1 duża cebula300 ml creme fraiche200 mli śmietany kremówki4 łyżki pietruszki, z grubsza posiekanej2 łyżki masłasól i pieprz do smaku2 łyżki oliwy z oliwek300 ml i startego cheddarWykonanie:Usuń błonki z polędwicy i rozkrój mięso na cienki prostokąt. Pobij mięso lekko tłuczkiem, następnie posól i popieprz.Szpinak smaż na oleju, aż do całkowitego odparowania wody. Pokrój w kostkę boczek i smaż, aż tłuszcz się wytopi. W miseczce wymieszaj boczek, pangratatto i szpinak. Doprawić solą i pieprzem.Wyłóż nadzienie na polędwicę i zroluj. Całość zwiąż sznurkiem do pieczenia. Zrumień roladę na oleju. Przenieść mięso do brytfanny, wciśnij termometr i piecz roladę, dopóki nie osiągnie 68 º C w temperaturze 175 ° C (termoobieg). Gotową roladę wyjmij z piekarnika, owiń w folię aluminiową. Po 15 minut możesz pokroić roladę na kawałki.Pokrój cebulę i ziemniaki na cienkie plasterki. Podsmaż szybko na oleju dodając creme fraiche i posiekaną pietruszkę. Posól i popieprz. Przełóż ziemniaki do małych foremek uprzednio natłuszczonych i posyp startym cheddarem.Piecz zapiekanki na160 ºC (termoobieg) przez około 40 minut.
Polecane przepisyPolędwiczki wieprzowe na słodko kwaśnoPulpety w kokosowym sosieGulasz z polędwicy wieprzowejKlopsiki mięsne z parmezanemSzaszłyki z karkówki, boczku i cebuli