Wykonanie
Kochani ! Niech Wam się wiedzie jak najlepiej w Nowym Roku 2015. Pewnie macie wiele marzeń do spełnienia i silne postanowienia tak jak ja. Wiążę wielkie nadzieje z tym rokiem, ale mierzę siły na zamiary. A w kuchni jak zwykle
będę dogadzać moim milusińskim najlepiej jak tylko umiem, po domowemu, zdrowo, kolorowo i pysznie.Pierwszy dzień Nowego Roku, więc i pierwszy przepis w tym roku, łatwy i szybki do wykonania. Proponuję przekąskę z
pieczarek.
Pieczarki zresztą jak inne
grzyby bardzo lubię. Często goszczą w moich przepisach jak na przykład faszerowane
pieczarki . Dzisiaj proponuję
pieczarki zapiekane z
owocowym musem,
serem camembert i
włoskimi orzechami. Wspaniała przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.

Przekąska z
pieczarekSkładniki:15 porcji½ kg
pieczarek, duże kapelusze50 g
suszonej żurawiny2 łyżki
malin, u mnie mrożone100 ml
wody2 łyżki
miodu1 mały
camembertpołówki
włoskich orzechówświeży
tymianek do dekoracji
sól i
pieprz do smaku1 łyżka
oliwy
Potrzebne są jedynie kapelusze. Odcięte stopki możesz wykorzystać do jakiegoś farszu lub sosu.
Posól i popieprz kapelusze, a następnie
skrop oliwą. Zagotuj
żurawinę z
malinami wodą i
miodem. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Mus powinien być słodki z wyczuwalnym cierpkim smakiem. Każdy kapelusz napełnij musem, a następnie na wierzchu ułóż po kawałku
camembert i polówce
włoskiego orzecha. Włóż do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiecz
grzyby przez około 15 minut. Spożywaj na ciepło.Polecane przepisyPrzekąska z
łososiem i
awokado na
ziołowych gofrachFrittata z
brukselką i
parmeńską szynkąPrzekąska z
kozim serem i
gruszkąJeszcze jest czas!Zimna przekąska z grillowanej
cukinii