ßßß Cookit - przepis na Przekąska z pieczarek

Przekąska z pieczarek

nazwa

Wykonanie

Kochani ! Niech Wam się wiedzie jak najlepiej w Nowym Roku 2015. Pewnie macie wiele marzeń do spełnienia i silne postanowienia tak jak ja. Wiążę wielkie nadzieje z tym rokiem, ale mierzę siły na zamiary. A w kuchni jak zwykle będę dogadzać moim milusińskim najlepiej jak tylko umiem, po domowemu, zdrowo, kolorowo i pysznie.
Pierwszy dzień Nowego Roku, więc i pierwszy przepis w tym roku, łatwy i szybki do wykonania. Proponuję przekąskę z pieczarek. Pieczarki zresztą jak inne grzyby bardzo lubię. Często goszczą w moich przepisach jak na przykład faszerowane pieczarki . Dzisiaj proponuję pieczarki zapiekane z owocowym musem, serem camembert i włoskimi orzechami. Wspaniała przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.
Przekąska z pieczarek
Składniki:
15 porcji
½ kg pieczarek, duże kapelusze
50 g suszonej żurawiny
2 łyżki malin, u mnie mrożone
100 ml wody
2 łyżki miodu
1 mały camembert
połówki włoskich orzechów
świeży tymianek do dekoracji
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
Potrzebne są jedynie kapelusze. Odcięte stopki możesz wykorzystać do jakiegoś farszu lub sosu.Posól i popieprz kapelusze, a następnie skrop oliwą. Zagotuj żurawinę z malinami wodą i miodem. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Mus powinien być słodki z wyczuwalnym cierpkim smakiem. Każdy kapelusz napełnij musem, a następnie na wierzchu ułóż po kawałku camembert i polówce włoskiego orzecha. Włóż do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiecz grzyby przez około 15 minut. Spożywaj na ciepło.
Polecane przepisy
Przekąska z łososiem i awokado na ziołowych gofrach
Frittata z brukselką i parmeńską szynką
Przekąska z kozim serem i gruszką
Jeszcze jest czas!
Zimna przekąska z grillowanej cukinii
Źródło:http://codojedzenia.pl/przekaska-z-pieczarek