ßßß Cookit - przepis na Cukiniowe spahgetti

Cukiniowe spahgetti

nazwa

Wykonanie

Najbardziej uniwersalne letnie warzywo, nie wiem czy trochę nie lekceważone. A sprawia to zapewne jego wszechobecność, wysoka plenność i niska cenna. Większym rarytasem są dla nas warzywa, które trzeba upolować i sporo za nie zapłacić np. karczochy. Nie wszyscy może wiedzą, że skromna cukinia ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia . Szczególnie, gdy zjadana jest na surowo jak dzisiejsze spaghetti cukiniowe. Nie tylko doda nam zdrowia, ale będzie prawdziwą ozdobą każdego dania, bo wygląda cudnie, prawda? Na surówkę najlepsze są świeże i małe owoce.
Składniki:
1-2 młodziutkie cukinie
3 łyżki oliwy (u mnie cytrynowa)
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
skórka otarta z 1/2 cytryny
świeży tymianek, koperek
Wykonanie:
cuknię pokroić w cieniutkie paseczki. Użyj tylko jędrnej części ze skórką, środek odrzuć
pokrojone paseczki wymieszać ze sporą szczyptą soli, odstawić w międzyczasie przygotować sos winegret. Oliwę, ocet i miód ze szczyptą soli oraz pieprzu wymieszać na gładki krem
posiekać zioła. Zetrzeć skórkę z wyparzonej cytryny i posiekać
cukinię wymieszać z sosem i ziołami
przed podaniem schłodzić krótko w lodówce. Smacznego !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/07/cukiniowe-spahgetti.html