Wykonanie

Najbardziej uniwersalne letnie warzywo, nie wiem czy trochę nie lekceważone. A sprawia to zapewne jego wszechobecność, wysoka plenność i niska cenna. Większym rarytasem są dla nas warzywa, które trzeba upolować i sporo za nie zapłacić np.
karczochy. Nie wszyscy może wiedzą, że skromna
cukinia ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia . Szczególnie, gdy zjadana jest na surowo jak dzisiejsze spaghetti
cukiniowe. Nie tylko
doda nam zdrowia, ale będzie prawdziwą ozdobą każdego dania, bo wygląda cudnie, prawda? Na surówkę najlepsze są świeże i małe
owoce.Składniki:

1-2 młodziutkie
cukinie3 łyżki
oliwy (u mnie cytrynowa)1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
miodusól,
pieprzskórka otarta z 1/2
cytrynyświeży
tymianek,
koperekWykonanie:
cuknię pokroić w cieniutkie paseczki. Użyj tylko jędrnej części ze skórką, środek odrzućpokrojone paseczki wymieszać ze sporą szczyptą
soli, odstawić w międzyczasie przygotować
sos winegret.
Oliwę,
ocet i
miód ze szczyptą
soli oraz
pieprzu wymieszać na gładki kremposiekać
zioła. Zetrzeć skórkę z wyparzonej
cytryny i posiekać
cukinię wymieszać z sosem i
ziołamiprzed podaniem schłodzić krótko w lodówce. Smacznego !